Új járványügyi kockázat fenyeget az olimpia kapcsán

Az idei párizsi olimpia nagy járványügyi kockázatot rejt magában, a dengue-láz terjedésének veszélye miatt különös figyelmet igényel - figyelmeztet a CNN.

2023 szeptemberében több dengue-láz esetet is regisztráltak Párizsban, ami különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy ezek az esetek az eddigi legészakibb járványkitörést jelentik, és az érintettek nem látogattak olyan területekre, ahol a vírus endemikus. Ez azt jelenti, hogy a dengue-láz már képes terjedni Észak-Európában belül is.

A francia főváros több mint 10 millió sportolót, nézőt és hivatalos személyt vár az idei nyári olimpiára, ami fokozott kockázatot jelent a fertőzés terjedésére. A francia kormány tudatában van ennek a veszélynek, ezért Párizsban széles körű intézkedéseket vezettek be, több száz helyszínen ellenőrizve a dengue-fertőzést terjesztő szúnyogok jelenlétét.

A nagy tömegrendezvények, mint az olimpia, megteremthetik a feltételeket a szuperterjesztők kialakulásához, akik egyedül is képesek nagyszámú másik ember megfertőzésére. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Covid-megbetegedések jelentős részéért egy kisebb csoport felelős Kínában.

Fontos megjegyezni, hogy a dengue-láz nem terjed közvetlenül emberről emberre, hanem csak a fertőzött szúnyogok csípése révén. Az olimpiai résztvevők közül sokan lehetnek tünetmentes hordozók, akik a vírust hazavihetik, és ott a helyi szúnyogok tovább terjeszthetik.

A tigrisszúnyog, amely a dengue-láz terjesztője, jól alkalmazkodott Párizs városi környezetéhez, és csak minimális mennyiségű vízre van szüksége a szaporodáshoz. Tojásai képesek túlélni hosszú száraz időszakokat is, és nedvesség hatására kikelnek.