Molnár Martin újabb kihívások előtt a brit Forma–4-ben

A brit Forma–4 magyar újonca, Molnár Martin a szezon egyetlen dupla hétvégéjének második felvonásával zárja le az idény első felét, ahol a Silverstone-ban szerzett tapasztalatokat kamatoztathatja.

Molnár Martin, a Virtuosi Racing magyar pilótája izgatottan várja, hogy a Formula–1 hangulatát idéző Silverstone-ban versenyezhessen, ahol három héttel később a Brit Nagydíjat is megrendezik. A brit Forma–4-es bajnokság ötödik versenyhétvégéjét Anglia egyik leghíresebb pályáján tartják, amely 1950. május 13-án adott otthont a történelem első Forma–1-es futamának.

Silverstone a kezdeti évek után felváltva osztozott a Brit Nagydíj megrendezésén Aintreevel és Brands Hatch-el, de 1987 óta állandó helyszíne a versenynek. A pálya emlékezetes események színhelye volt, mint például Max Verstappen és Lewis Hamilton 2021-es ütközése, vagy Michael Schumacher 1999-es lábtörése.

A pálya nemcsak történelmi jelentőségű, hanem a jelenben is fontos szerepet tölt be az F1-es világban, hiszen öt csapat központja található a közelében, és gyakran használják tesztekre és fiatal pilóták kipróbálására. Silverstone-ban a Grand Prix-pálya mellett két kisebb körön is rendeznek versenyeket, de a brit F4-es mezőny a leghosszabb, Forma–1-es futamokon is használt pályán fog versenyezni.

Molnár Martin szerint a Silverstone-i pálya szélessége és a nagy bukóterek izgalmas versenyzést ígérnek, bár a hosszú körök miatt a biztonsági autó esetén jelentős időveszteség is előfordulhat. A versenyző összehasonlítja a Forma–4-es és az F1-es autók közötti különbségeket, kiemelve, hogy a leszorítóerő eltérései miatt a két kategória összehasonlítása nem lehetséges.

A Hungarian Motorsport Academy versenyzője a thruxtoni hétvége jó időmérős tempóját szeretné átmenteni Silverstone-ra, és folytatni szeretné remek sorozatát, ahol az utóbbi négy versenyen egyaránt dobogóra állhatott az újoncok között. A hétvégi program pénteken két szabadedzéssel kezdődik, szombaton az időmérő után az első futam következik, vasárnap pedig két további futammal folytatódik a verseny.

A 2024-es brit F4-es idény:

  • Április 27–28.: Molnár Martin csapata legjobbjaként kezdte Formula–4-es karrierjét Doningtonban
  • Május 11–12.: Tovább remekel a brit Formula-4-ben újonc fiatal magyar versenyző
  • Május 25–26.: Molnár Martin megduplázta dobogós helyezései számát a brit F4-ben
  • Június 8–9.: A brit F4 magyar versenyzője először állhatott az újoncok dobogójának második fokára
    1. Silverstone – június 15–16.
    1. Zandvoort (Hollandia) – július 13–14.
    1. Knockhill – augusztus 10–11.
    1. Donington Park – augusztus 24–25.
    1. Silverstone – szeptember 21–22.
    1. Brands Hatch – október 5–6.