Gigafizetést kap Elon Musk a Tesla részvényeseitől

„A fenébe is, szeretlek titeket, srácok” – mondta Elon Musk a Tesla részvényeseinek, akik megszavazták számára a rekordösszegű, több mint 20 ezer milliárd forintnak megfelelő fizetési csomagot.

A Tesla részvényesei döntöttek arról, hogy Elon Musk, az autógyártó vezérigazgatója egy hatalmas fizetési csomagot kapjon. A csomagot 2018-ban már egyszer megszavazták, de egy részvényes keresete nyomán egy Delaware állambeli bíró idén januárban érvénytelenítette azt, mondván, hogy a Tesla igazgatótanácsa és Musk között túl szorosak a szálak, és a részvényesek nem voltak megfelelően tájékoztatva.

A Tesla részvényesei most újra megszavazták a fizetési csomagot, amelyet korábban a legnagyobb ilyen jellegű juttatásnak tartottak amerikai tőzsdén jegyzett cég vezetője számára. A szavazás után Musk azzal reagált, hogy „rohadtul szeretlek titeket”, és kijelentette, hogy a Tesla részvényesei a világ legjobb részvényes bázisát alkotják.

A részvényesek egy másik döntése értelmében a cég székhelyét Delaware államból Texasba költöztetik, ami azonban a fizetési csomagot nem érinti. A szavazás ellenére továbbra is kérdéses, hogy Musk valóban megkapja-e a pénzt, mivel a Delaware-i bíróság korábbi döntése szerint az igazgatótanács félrevezette a részvényeseket, és a testület maga Musk közeli szövetségeseiből áll.

A Tesla jogászai remélik, hogy a megismételt szavazással már nem lesznek hasonló problémák, de senki sem tudja pontosan, mi fog következni, és a jogi csatározások elhúzódása is lehetséges. A norvég állampi vagyonalap és egyéb külföldi cégek többek között a kifizetés ellen szavaztak. Az ügyet bonyolítja, hogy a Tesla székhelyét közben Texasba helyezték át, ahol 0 százalékos a személyi és vállalati jövedelemadó kulcsa, ami jelentős megtakarítást jelent a vállalat számára.

Eközben a Tesla innovációi továbbra is nagy érdeklődést váltanak ki világszerte. Budapestre érkezett a Tesla Cybertruck Show, ahol az érdeklődők három napig tekinthetik meg Elon Musk legújabb járgányát, amelyre már most nagy a nemzetközi kereslet. A Cybertruckot a Tesla Budapest Store-ban állították ki, és a látogatók a jelenleg kapható Tesla modelleket is tesztvezethetik. A szokatlan kinézetű Cybertruckot egy 100 állomásos turnén mutatják be az európai közösségnek, és a jármű kétmotoros és hárommotoros verzióban is elérhető az Egyesült Államokban. Az igazgatótanács a bírósági döntés ellenére nem változtatott a bércsomagon, de a Tesla részvényárfolyamának esése miatt már nem ér 56 milliárd dollárt, azonban a részvények árfolyama az elmúlt 6 évben 800 százalékot emelkedett, és a csütörtöki kereskedést a Tesla 6 százalék pluszban nyitotta.