Az UEFA újításai az Európa-bajnokságon és a németországi magyar férfi zaklatási ügye

A pénteken kezdődő Európa-bajnokságon az UEFA újításokat vezet be, amelyek között szerepel a videóbírós döntések részletes magyarázata a szurkolók számára, valamint a csippel ellátott labdák használata.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bejelentette, hogy a közelgő Európa-bajnokságon a videóbíró (VAR) által hozott döntéseket részletesen megindokolják majd a közönség számára. Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői részlegének vezetője szerint a szurkolók a visszanézett helyzetekről technikai magyarázatot kapnak, amelyeket a németországi Eb-stadionok kivetítőin is megjelenítenek majd.

Rosetti példaként említette, hogy ha a játékvezető kezezésért büntetést ítél, a technikai magyarázatban részletezik, hogy a játékos természetellenes helyzetben érintette meg a labdát a karjával. Emellett arra is kérte a játékvezetőket, hogy a csapatkapitányoknak is részletesebben magyarázzák el a videóbírós döntések hátterét.

A tornán bevezetésre kerülő másik technikai újítás a csippel ellátott labda, amelynek segítségével pontosabban követhetők az érintések, és a félautomata lesrendszer működéséhez is hozzájárul. A játékvezetők ezen kívül megtekinthetik majd, hogy egy adott helyzetben hozzáért-e valaki a labdához, és az ezzel kapcsolatos grafikus animációkat a nézők is láthatják lesznek a stadionokban és a közvetítések során.

Az UEFA játékvezetői testületének igazgatója hangsúlyozta, hogy szigorúan fogják kezelni a veszélyes szereléseket, védelmezve ezzel a futballimázst és a játékosok biztonságát. A veszélyes szerelésekkel kapcsolatban készült videóválogatást minden bírónak bemutattak, és a válogatottaknak, valamint edzőiknek is megmutatták, hogy zéró toleranciát alkalmazzanak ezekkel a helyzetekkel szemben.

A cikkben említett németországi helyszínek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy nemrégiben egy magyar férfi ellen indult eljárás Németországban, aki tömeggyilkossággal fenyegetőzött és egy ismert magyar fotómodellt is zaklatott. A 43 éves H. Csabát 2024 áprilisában fogták el a rendőrök, és terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés, valamint zaklatás miatt kezdeményezték letartóztatását. A férfi ellen a magyar rendőrök 2023 júniusában Magyarországra hozták, miután több magyar rendvédelmi szervet is fenyegetett, és több életveszélyes fenyegetést tartalmazó, illetve trágár üzenetet küldött egy ismert magyar fotómodellnek, Zimány Lindának a közösségi oldalán keresztül. A BRFK Bűnügyi Főosztálya terrorcselekmény elkövetésével, fenyegetés bűntett és zaklatás vétségével gyanúsította meg a Németországban élő férfit, majd őrizetbe vette, és kezdeményezte a letartóztatását. Zimány Linda a Blikknek és a 24.hu-nak nyilatkozva részletesen beszámolt arról, hogy a férfi milyen üzenetekkel zaklatta és fenyegette őt, többek között azzal, hogy "eltöri a csontjait és hullazsákba teszi". Zimány szerint a férfi "Martin királynak" nevezte magát és igazságosztóként aposztrofálta magát. A modell hálás a rendőrség munkájáért és azért, hogy komolyan vették az ügyét, és bízik benne, hogy a férfi többé nem fogja zaklatni. Zimány Linda, aki jogi végzettséggel is rendelkezik, elmondta, hogy több neves ügyvédkollégával összeült, hogy dolgozzanak a megoldáson, hiszen elfogadhatatlan, hogy az interneten keresztül bárki következmény nélkül bánthat, rágalmazhat, fenyegethet akárkit. Az ügyben a jogi eljárás még csak most kezdődik, és Zimány reméli, hogy hamarosan megtörténik a vádemelés.