A Honvédségi Airbus titokzatos afrikai útja

Afrikába repült a Honvédelmi Minisztérium Airbus A-319-es gépe, és három napig nem volt nyomon követhető a nyilvános repüléskövető oldalakon. A gép célja és tevékenysége rejtély maradt, mivel a tárca nem adott tájékoztatást az út céljáról és összefüggéséről a tervezett csádi katonai misszióval.

A Honvédség 605-ös számú Airbus A-319-es gépe, amelyet gyakran használ Szijjártó Péter külügyminiszter is, június 5-én este indult útnak a kecskeméti katonai repülőtérről Afrika felé. A gép Tunéziában tett megállót, majd továbbhaladt déli irányba. A nyilvános repüléskövető oldalakról éjfél előtt tűnt el, és három napig nem volt követhető a helyzete.

A repülőgép csak három nap elteltével, szombaton este jelent meg ismét a radaron, és egyenesen a kecskeméti bázisra tért vissza.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem válaszolt a repülőgép afrikai útjával kapcsolatos kérdésekre. A KKM a HM fennhatóságára hivatkozva nem reagált, míg a HM sajtóosztálya sem válaszolt, és a telefonhívásokat sem fogadta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar katonák csádi kiküldetésének pontos menetrendje még nincs meg, de a kormány célja, hogy legyen csádi misszió.

A Honvédelmi Minisztérium korábban nem adott részletes tájékoztatást a csádi bevetésről, csupán annyit közöltek, hogy a magyar katonák a csádi magyar beruházások védelmét fogják ellátni, többek között mezőgazdasági projektek, vetőmagtermesztés, vízgazdálkodás terén, valamint a helyi haderő mentorálását és kiképzésének támogatását végzik majd.

Januárban kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár a honvédelmi miniszter kabinetjében dolgozott a csádi misszió előkészítésén. A Direkt36 és a francia Le Monde szerint Orbán Gáspár részt vett Szijjártó Péter külügyminiszter delegációjában a csádi elnöki palotában folytatott tárgyalásokon is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is a múlt héten látogatott Csád fővárosába, N’Djamenába, ahol a kormányzattal tárgyalt.