A bitcoin nehéz negyedévet zár

A részvények és a kötvények jobb teljesítményt nyújtottak ebben a negyedévben, mint a bitcoin, amely április eleje óta 5 százalékot esett. A Bloomberg elemzése szerint ez a tendencia a kriptopénzek iránti lelkesedés csökkenésére utalhat, és a befektetési alapokba történő tőkebeáramlás vizsgálata is azt mutatja, hogy kevesebb új tőke érkezik a piacra.

A márciusig tartó három hónapban a bitcoin értéke 67 százalékkal nőtt, de a második negyedévben a Bloomberg által követett globális kötvények, részvények és nyersanyagok indexei még alacsony egyszámjegyű hozammal is felülmúlták a kriptovalutát.

A bitcoin márciusban elérte a 73 798 dolláros történelmi csúcsát, azonban az árfolyam azóta csökkent, és többször is sikertelenül próbálkozott a korábbi szintek elérésével. Az amerikai bitcoin ETF-ek iránti kereslet vagy a Federal Reserve esetleges kamatcsökkentésével kapcsolatos remények már nem hatnak olyan erőteljesen a piacra, mint korábban.

Noelle Acheson, a Crypto Is Macro Now hírlevél szerzője szerint az amerikai ETF-ekbe történő befektetések egy része már meglévő bitcoin-tulajdonosoktól származhat, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül új tőke érkezik a piacra.

A JP Morgan stratégái szerint az ETF-ek iránti kereslet jelentős része a kriptotőzsdei tárcákból származhat, és ha ezt figyelembe vesszük, akkor a kriptopiacra irányuló nettó tőkeáramlás 12 milliárd dollár körül lehet, ami jelentősen elmarad a 2021-es 45 milliárd dollártól és a 2022-es 40 milliárd dollártól.

A JP Morgan stratégái szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi tőkebeáramlási ütem az év hátralévő részében is fennmarad.

A bitcoin gyengébb teljesítményének egyik lehetséges oka a bányászok által végrehajtott eladások lehetnek, mivel a bányászatért járó jutalmakat négyévente felezik, ami nehezebbé teszi a bányászok működését.

A bitcoin árfolyama jelenleg 66 950 dollár körül mozog, ami az év eleje óta 58,4 százalékos emelkedést jelent.