Wladár Sándor a Nemzet Sportolója cím jelöltje

Wladár Sándort, az olimpiai bajnok úszót és a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi elnökét javasolják a Nemzet Sportolói társaság új tagjának, az MTI szerint. A javaslatot a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságán történt találkozón szavazták meg a testület jelenlegi tagjai, miután Hammerl László sportlövő halálával, aki május 3-án hunyt el, egy hely vált szabadá a tizenkét fős társaságban.

A Nemzet Sportolói társaság tagjai tesznek javaslatot az új tag személyére, amit a sportért felelős államtitkár terjeszt elő, és végül a kormány hozza meg a döntést a jelöltről.

A testületbe olyan személyek kerülhetnek, akik betöltötték a hatvanadik életévüket, sportolóként kiemelkedő eredményeket értek el, és aktív versenyzői pályafutásuk után is jelentős szerepet vállaltak a magyar sportéletben. Wladár Sándor 1980-ban olimpiai bajnok lett, világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok, valamint 1986-ban vízilabdázóként magyar bajnokságot nyert. Jelenleg a Magyar Úszó Szövetség elnökének tisztét tölti be, 2022 novemberétől a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, és tagja az Európai Úszó Szövetség (European Aquatics) és a Nemzetközi Úszó Szövetség (World Aquatics) döntéshozó szervének, a Bureau-nak.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai között olyan neves sportolók találhatók, mint Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István.

Wladár Sándor mély meghatódottsággal és hatalmas tisztelettel nyilatkozott a jelölés kapcsán. Elmondása szerint hihetetlen érzés, hogy a sportág legjobbjai között lehet, és ezt az elismerést nem csak neki, hanem a magyar úszósportnak, a 127 éves történetének, az eredményeknek, egykori edzőinek és csapattársainak, elhunyt szüleinek emlékének és jelenlegi kollégáinak is köszönheti. Hozzátette, hogy a jövőben is hasonló alázattal és elkötelezettséggel kívánja végezni a munkáját, mert a címet egyszer kell kiérdemelni, de utána folyamatosan bizonyítani kell, hogy valóban méltó rá.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár gratulált Wladár Sándornak a jelöléshez, kiemelve, hogy sportolóként és sportvezetőként is olyan eredményekkel büszkélkedhet, amelyek méltóvá teszik a kitüntető címre. Wladár Sándor az MTI szerint Schmitt Páltól, telefonon értesült a döntésről, és elmondta, hogy az elismerés nem csak neki, hanem a magyar úszósportnak és annak 127 éves történetének is szól.

Az olimpiai bajnok úszóval tavalyi, hatvanadik születésnapja körül beszélgettünk pályájáról, botrányokkal tűzdelt MÚSZ elnökségéről és arról, van-e Hosszú Katinka ügy – az interjút itt tudják elolvasni.