Meloni „kézzelfogható, mérhető” eredményeket vár a G7-csúcstól

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni a G7-csoport olaszországi csúcstalálkozójának megnyitóján hangsúlyozta, hogy a következő két nap során kézzelfogható és mérhető eredményeket várnak el.

Az olasz kormányfő a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő csoport elnöki tisztségét átvéve vázolta a következő időszak legfontosabb témáit. Meloni meglehetősen ambiciózus vállalásokat tett, kiemelve többek között Ukrajnát, a Közel-Keletet, a mesterséges intelligenciát és Afrikát mint fókusztémákat.

A háborús konfliktusok kezelése, különös tekintettel Ukrajnára és a Közel-Keletre, kiemelt figyelmet kap a találkozón. A G7-vezetők várhatóan megállapodnak Kijev további pénzügyi támogatásának kereteiről, amelyek „kézzelfogható” eredményeket hozhatnak.

A mesterséges intelligencia, különösen a generatív MI területén jelentkező lehetőségek és szabályozási kihívások is napirendre kerülnek. Meloni hangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés új kérdéseket vet fel, amelyekkel a G7-országoknak foglalkozniuk kell.

Új témaként az Indiai- és Csendes-óceáni térség geopolitikai helyzete is terítékre kerül, amely valószínűleg Peking terjeszkedési törekvéseire utal.

Végül Meloni Afrikát emelte ki, mint a jövő szempontjából alapvető fontosságú kontinenst, amely hatalmas lehetőségeket rejt magában. Az olasz miniszterelnök szerint a G7-országoknak új megközelítést kell alkalmazniuk Afrikával kapcsolatban, nem csupán a migráció és az embercsempészet problémáihoz kötve a kontinenst.