Fogmosás és öblögetés – mit mond a tudomány?

A fogmosás mindennapi rutinunk része, de gyakran nem vagyunk tisztában a helyes módszerrel. Sokan követik a TV Maci által is bemutatott öblögetéses módszert, azonban az Egyesült Királyságban már évek óta azt tanítják, hogy fogmosás után nem ajánlott a vízzel öblögetés.

A fogmosás során használt eszközök és technikák mellett a fogkrém kiköpése utáni teendők is fontosak. Az Egyesült Királyságban a dentálhigiéniával kapcsolatos ajánlások szerint a gyerekeket arra kell tanítani, hogy fogmosás után a felesleges fogkrémet köpjék ki, de vízzel ne öblögessenek. Az öblögetés ugyanis kimoshatja a szájból a fluoridot, ami megakadályozza, hogy kifejtse a fogak védelmében fontos szerepet játszó hatásait.

Magyarországon az ivóvíz fluoridtartalma alacsony, így különösen fontos a fluoridot tartalmazó fogkrémek használata. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatója szerint az ivóvízre vonatkozó felső határérték 1,5 mg/l, de egészségügyi szempontból előnyös lenne, ha ez 0,5 mg/l lenne, amit a legtöbb ivóvíz nem ér el.

A fluorid hatásának kifejtéséhez szükséges, hogy hosszabb ideig érintkezzen a fogakkal, ezért az NHS ajánlása érthető. Azonban vannak, akik ellenérveket is felhoznak, például a fogkrém ízének kellemetlenségét vagy a fluorid túlzott bevitelének kockázatait említve.

A Healthline cikke szerint a közösségi médiában terjedő rémtörténetek ellenére a fluoridtartalmú fogkrémek normál használata nem jelent veszélyt. Csak akkor lehet probléma, ha valaki nagy mennyiségben fogyasztja a felnőtteknek szánt fogkrémet, vagy ha a fogorvosi rendelőkben alkalmazott fluoridos készítményeket nem megfelelően használják.

Az öblögetés elhagyását megerősítő kutatások hiányában nincs tudományos konszenzus a kérdésben, de az biztos, hogy ártani nem fog, és előnyös lehet, különösen a fogszuvasodásra hajlamos személyek számára. Ha valaki mégis kipróbálná az öblögetés nélküli módszert, érdemes a fogselymezést a fogmosás előtt elvégezni, és ha szájvizet is használ, akkor a fogmosás után várjon húsz percet.