Cseh és szlovák államfői kitüntetések cseréje

Petr Pavel cseh államfő és Zuzana Caputova szlovák államfő kölcsönösen kitüntették egymást a prágai Hradzsinban. Pavel a Fehér Oroszlán érdemrenddel tüntette ki Caputovát, míg ő a Fehér Kettős Kereszt érdemrenddel részesítette Pavelt.

A két ország államfői közötti kitüntetéscsere nem új keletű hagyomány. Korábban, 2013-ban Václav Klaus és Ivan Gasparovic, majd 2019-ben Milos Zeman és Rudof Schuster is hasonló módon ismerték el egymás tevékenységét, bár utóbbi esetben a kölcsönösség elmaradt. Az elismerések a cseh-szlovák kapcsolatok fejlesztésében végzett munkáért kerülnek átadásra, ami különösen jelentős, tekintettel a két nemzet közös történelmére, amely 1918 és 1992 között egy állam keretein belül zajlott.

Zuzana Caputova prágai látogatása egyben búcsúútja is volt államfőként, mivel június 15-én lejár mandátuma. Őt Peter Pellegrini váltja a hivatalban, aki korábban államtitkárként, miniszterként és házelnökként is szolgált. Petr Pavel elismerően nyilatkozott Caputováról, kiemelve, hogy fontos politikai kérdésekben gyakran osztották egymás véleményét, ami a gyakorlati együttműködésben is megmutatkozott.