Betlehem Dávid Európa-bajnoki címet szerzett, Fábián Bettina bronzérmes

Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók öt kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon, míg Rasovszky Kristóf hatodik helyen végzett. A versenynap korábbi részében Fábián Bettina remek hajrával bronzérmet szerzett a női mezőnyben, ezzel pályafutása során először állhatott dobogóra egyéniben világversenyen.

A húszéves magyar versenyző, Betlehem Dávid kiváló teljesítményt nyújtott, hiszen szerdán az olimpiai távon, 10 kilométeren is dobogóra állhatott, ahol a harmadik helyet szerezte meg. Ez volt az első alkalom, hogy felnőtt pályafutása során egyéniben világversenyen dobogós helyezést ért el. Ráadásul kevesebb, mint 24 órával később a rövidebb távon is diadalmaskodott, ezzel megkoronázva a versenyét.

Rasovszky Kristóf, aki hat évvel ezelőtt, a glasgow-i Európa-bajnokságon szintén aranyérmet szerzett ebben a számban, ezúttal a hatodik helyen zárta a versenyt. Hambardzumyan Arshak a 13. helyen ért célba.

Az elején Rasovszky állt az élre, sokáig ő vezette a mezőnyt, de a legjobbakat mindössze néhány másodperc választotta el egymástól. Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Marc-Antoine Olivier tudta tartani vele a tempót. A két úszó őrült hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokat megtolta, riválisánál négy tizedmásodperccel hamarabb érintette a falat. A különbség ugyan szemmel is látható volt kettejük között, de a hivatalos végeredményre a célfotó elemzése miatt néhány percet várni kellett. „Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt hogy, ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni” – mondta az M4 Sport stábjának Betlehem.

Fábián Bettina a táv harmadánál még csak a 13. helyen haladt, de fokozatosan felzárkózott az élbolyra, így elkerülve a nagyobb tumultust. A célegyenesre a negyedik-ötödik hely környékén fordult, majd tökéletesen hajrázott, és nagy csatát vívott Maria de Valdes Alvarezzel. A spanyol ellenfelét, aki a dohai világbajnokságon ezüstérmes volt, végül sikerült megelőznie, és a jobb benyúlásnak köszönhetően megszerezte az Eb-bronzérmet. Habár szabad szemmel is látszott, hogy előbb ért a falhoz, a célfotót még megnézték. „Nagyon szerettem volna dobogóra állni egyéniben is, örülök, hogy ilyen jól sikerült a hajrá és a spanyol lányt le tudtam nyúlni, pedig nagyon próbálkozott a könyökével. Nagyon elfáradtam, nem esett jól ez az úszás, de megint sokat tanultam és megyek előre” – nyilatkozott az M4 Sportnak Fábián Bettina, akinek párja, Betlehem Dávid néhány órával korábban Európa-bajnok lett ezen a távon, szerdán pedig harmadik volt az olimpiai számban, 10 kilométeren. A szám másik magyar indulója, Szimcsák Mira a nyolcadik lett.

Betlehem Dávid sikerével 2018 után ismét magyar úszó állhatott a dobogó tetejére öt kilométeren az Európa-bajnokságon. A nyíltvízi úszók eddig három érmet szereztek a belgrádi vizes Európa-bajnokságon, és még hátravannak a 25 kilométeres versenyek, valamint a csapatok küzdelme. A bemutatásnál vált hivatalossá, hogy a pályafutása utolsó világversenyén szereplő Olasz Anna nem ugrik vízbe.