A nők hosszabb élettartamának titka: a reprodukciós sejtek

Japán tudósok felfedezték, hogy a reprodukciós sejtek, azaz a spermiumok és a petesejtek fejlődése befolyásolhatja az élettartamot, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért élnek általában tovább a nők, mint a férfiak.

A The Guardian által ismertetett kutatások szerint a spermiumok eltávolítása meghosszabbítja a hímek életét, míg a petesejtek eltávolítása lerövidíti a nőstényekét. A tudományos világ régóta kutatja az emberi élettartam különbségeinek okait, és a japán tudósok legújabb eredményei szerint a válasz a test legkisebb és legnagyobb sejtjeiben, a spermiumokban és a petesejtekben rejlik. Ezek a sejtek a reprodukció központi elemei, és jelentős hatást gyakorolnak az élettartamra is.

A kutatást kisméretű, türkizkék gyilkoshalakon végezték el, amelyek gyorsan érik el az ivarérettséget és rövid életciklusuk miatt kiválóan alkalmasak az öregedés vizsgálatára. Tohru Ishitani professzor, az Oszakai Egyetemről származó tanulmány vezető szerzője szerint a gyilkoshalak öregedési folyamata hasonló az emberéhez, és ez a kutatás segíthet az emberek öregedésének szabályozásának megértésében.

A professzor elmondása szerint logikus volt feltételezni, hogy az ivarsejtek jelenléte befolyásolja az élettartamot. A kísérletek során azt találták, hogy az ivarsejtek termelésének kiiktatása hosszabb életű hímekhez, rövidebb életű nőstényekhez vezetett. "Arra számítottunk, hogy mindkét nem élettartama meghosszabbodik majd...De csak a hímek élettartama növekedett meg; ez váratlan volt" - mondta Ishitani.

A Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány részletezi, hogy a hormonális szinten bekövetkező változások hogyan befolyásolták az élettartamot. A nőstényeknél a csökkent ösztrogénszint növelte a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, míg a hímeknél a D-vitamin termelés növekedése javította a csont-, izom- és bőregészségüket. A kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy a D-vitamin adása hogyan befolyásolja az élettartamot, és megállapították, hogy a hímeknél 21%-os, míg a nőstényeknél 7%-os élettartam-növekedést eredményezett.

Dr. David Clancy, a Lancaster Egyetem professzora szerint más állatokon végzett vizsgálatok is alátámasztják, hogy a szaporodási képesség blokkolása növeli az élettartamot, különösen a nőstények esetében, ami kompromisszumot jelenthet a növekedés és reprodukció, valamint az élettartam között.