A BMX freestyle csillagai Budapestre érkeznek

Akrobatikus mutatványok, egyediség, technikai kivitelezés és stílus jellemzik a BMX freestyle-t, amelynek népszerűsége rohamosan nő, és már az olimpiai program része is. A sportág legjobbjai a június 20. és 23. közötti budapesti kvalifikációs fordulón biztosíthatják helyüket a párizsi ötkarikás játékokra.

A BMX freestyle az utcákon és gördeszkaparkokban kezdte meg hódító útját a 20. század végén, és mára az olimpiai sportágak közé is bekerült. Az első olimpiai szereplés a 2020-as tokiói játékokon volt, ahol a sportág egyedülálló keverékét mutatták be a világ legnagyobb sportszínpadán. A párizsi olimpiára való kijutást biztosító kvalifikációs sorozat második fordulóját Budapest rendezi, ahol a magyar közönség is megcsodálhatja a versenyzők extrém mutatványait.

Charlotte Worthington, a 27 éves brit versenyző, aki korábban szakácsként dolgozott, a sportolói karrierjét 2017-ben kezdte, és már aranyérmet is nyert a tokiói olimpián egy 360 fokos hátraszaltóval. A sanghaji kvalifikáción nem érte el a legjobb eredményt, de a budapesti forduló újabb esélyt jelent számára.

Daniel Dhers, a venezuelai születésű, ötszörös X Games-aranyérmes versenyző, aki jelenleg Észak-Karolinában él és saját sportközpontot üzemeltet, szintén nagy reményekkel várja a budapesti kvalifikációt. Dhers a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett, és jelentős szerepet játszik a BMX közösség fejlesztésében.

Nikita Ducarroz, aki Svájcot képviseli, Kaliforniában nőtt fel, és a sportot a szorongás és magasságtól való félelem leküzdésére használta. Ducarroz bronzérmet nyert a tokiói olimpián, és aktívan kiáll a mentális egészség fontossága mellett.

A magyar Kempf Zoltán is részt vesz a nemzetközi versenyeken, és bár a tokiói olimpián nem indult, az európai versenyeken egyre jobb eredményeket ér el. Az olimpiai kvalifikáció sikere jelentős bravúr lenne számára.

Hannah Roberts, a 22 éves amerikai versenyző, aki már 19 évesen a BMX freestyle világbajnoka lett, jó eséllyel érkezik Budapestre, és már rendelkezik egy tokiói olimpiai ezüstéremmel is.

A budapesti rendezvényen a négy utcai sportágban – BMX freestyle, gördeszka, bréktánc és sportmászás – mintegy 450 versenyző indul, köztük négy magyar színekben. A versenyzők a sanghaji és a budapesti állomáson összesen 100 pontot gyűjthetnek, a gördeszka pontozása azonban eltérő lesz.

A Ludovika Campuson megrendezésre kerülő eseményen koncertek és egyéb aktivitások is várják a látogatókat, ahol a bátrabbak kipróbálhatják magukat az utcai sportokban.