Kölni kalandok a meccs mellett: mit kínál a város a magyar szurkolóknak?

Több mint tízezer magyar drukker érkezik a hétvégén Kölnbe, ahol nemcsak a fociélmények, hanem a város sokszínű kínálata is várja őket. A helyi sörözőkben már ritkábban kapható a méteres sör, de a kulináris élvezetek és a kulturális programok ígéretesek.

Kölnben a híres helyi sört, a Kölscht nem korsóban, hanem kétdecis poharakban szolgálják fel, ami a nyári melegben praktikus, hiszen így a sör nem melegszik fel gyorsan. Egy méter sörre általában 10-12 kis pohár fér el, de egyre kevesebb helyen kérhető így. Angelika, egy helyi étteremben dolgozó magyar származású pincérnő szerint a kis kosárkák, amelyekbe jeget is tesznek a hűtés érdekében, praktikusabbak és helygazdaságosabbak.

A városban a Rajna mindkét partján éttermek és kocsmák sorakoznak, a folyó partján lévő kempingben pedig olcsón lehet aludni. Köln időjárása szeszélyes, de a magyar válogatott első meccsére kellemes időt jósolnak. A Svájc elleni meccs előtt a kolbászoknak és a déli csülöknek nagy keletje lesz, utóbbi 22 euróért kapható nagy adagban.

A pénteken érkezők számára több program is kínálkozik. A Farina múzeum a kölni illatosított víz történetét mutatja be, ahol világhírességek is vásároltak korábban. A csoportos jegy 20 főre 120 euró, egyénileg 10-12 euró. A Motorworldben ingyenesen megtekinthető Michael Schumacher relikviáiból rendezett kiállítás, ahol sisakok, kesztyűk, overallok és fényképek is láthatók.

A sportrajongóknak az olimpiai múzeumot ajánlják, ahol a német sport száz évét ismerhetik meg, beleértve Katarina Witt, Dirk Nowitzki, Boris Becker és Henry Maske tárgyait, valamint Shaquille O’Neal cipőjét is. A történelem iránt érdeklődőknek az 1936-os olimpiáról szóló filmeket tartalmazó kiállítás lehet érdekes.

A családok számára a csokimúzeum kínál kellemes időtöltést, ahol a kakaóbab útját követhetik nyomon a szürettől a csokoládéig, és kóstolót is kapnak. Dortmundban található a focimúzeum, ahol a német foci történetét mutatják be, kiemelten foglalkozva az 1954-es berni csodával.

A stadionhoz Köln belvárosából villamossal érdemes elindulni, majd onnan gyalogolni. A magyar szurkolók várhatóan többségben lesznek a stadionban, ami 47 ezer férőhelyes és így a harmadik legkisebb az Eb-helyszínek között. A Német Turisztikai Hivatal arra biztatja a drukkereket, hogy látogassanak el a városokba az Eb ideje alatt, még akkor is, ha nincs jegyük, mert a városokban tapasztalható hangulat mindenért kárpótol.