Dánia visszahívja a népszerű instant ramen tésztákat

Dániában háromféle Buldak márkájú instant tésztát és levest hívnak vissza a magas kapszaicin-tartalom miatt, ami akár akut mérgezéshez is vezethet. A TikTokon elterjedt kihívások révén vált ismertté a termék, amelynek csípősségét a fiatalok próbálják legyőzni.

A dán élelmiszerügyi hatóság, a DVFA kedden jelentette be, hogy a Buldak dél-koreai rámen és leves három ízesítését visszahívja. A hatóság vizsgálatai során állapították meg, hogy a termékek kapszaicin-tartalma túl magas, ami veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. A DVFA külön kiemelte, hogy a túl csípős ételek különösen ártalmasak lehetnek a kisgyermekek számára. Egyelőre nem ismert, hogy konkrét esetek vezettek-e a vizsgálathoz.

A visszahívás a duplán és triplán csípős, valamint a csirkés ízesítésű tésztákat és leveseket érinti. A fogyasztókat arra kérik, hogy a még bontatlan csomagokat vigyék vissza a vásárlás helyére.

A Samyang, a tészta és leves dél-koreai gyártója, ellenezte a döntést, állítva, hogy a termék minőségével nincs probléma. A vállalat jelezte, hogy a hatósági döntés előtt megvizsgálják a dán szabályozásokat.

A Buldak tészta és leves különösen a TikTokon vált népszerűvé, ahol a csípős változatok kóstolását több százezres, sőt milliós megtekintésekkel rendelkező videókban dokumentálták. A kihívás lényege, hogy a résztvevők mennyit képesek megenni az intenzíven csípős tésztaételből vagy levesből. Hasonló népszerűségre törekednek a YouTube-on is, ahol a csípős ételekkel kapcsolatos kihívások egyre gyakoribbak.

A közösségi médiában terjedő csípős ételekkel kapcsolatos kihívások veszélyei nem elhanyagolhatóak. Tavaly szeptemberben az Egyesült Államokban egy Massachusetts-i fiú életét vesztette, miután részt vett egy csípős tortilla csipszes kihívásban, és nagy mennyiségű chilipaprika-kivonat került a szervezetébe.

A Samyang cég termékeit világszerte forgalmazzák, és a gyártó szerint még sehol nem ütköztek hasonló akadályba. Magyarországon is több online és hagyományos boltban kapható a Buldak 3x Spicy & Hot Chicken ízesítésű tészta és leves. A YouTube-on számos videó található, ahol az emberek megkóstolják a csípős tésztát vagy levest, és a reakcióik gyakran elárulják, hogy valóban erős az ízük.