A német rendőrség története legnagyobb bevetésére készül az Európa-bajnokságon

Története legnagyobb bevetésére készül a német rendőrség a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idején, ahol a lengyelek, horvátok, románok, hollandok és a csehek mérkőzései is a kockázatos kategóriába tartoznak.

Nancy Faeser belügyminiszter elmondta, hogy minden elképzelhető veszélyre próbálnak felkészülni a biztonsági hatóságok magas szintű bevetésével, kiemelve a terrorfenyegetést, huligánokat, erőszakos bűnözőket és a kibertámadásokat is mint potenciális veszélyforrásokat. Faeser szerint naponta 22 ezer rendőr lesz szolgálatban szabadnap nélkül a június 14-től július 14-ig tartó tornán, ami a szövetségi rendőrség számára a legnagyobb bevetés 1951 óta. A német rendőröket a résztvevő országok rendvédelmi szervei is segítik majd, és ideiglenesen ismét bevezették a belső határellenőrzéseket Németországban.

A kontinenstorna tíz városban zajlik, ebből négy a sűrűn lakott Ruhr-vidéken helyezkedik el, amely a szomszédos országokból vasúttal könnyen elérhető, így az Eb számos lehetőséget kínál a szervezett huliganizmus számára, amely Európa-szerte 2021 óta ismét egyre nagyobb gondot okoz.

A vasárnapi Anglia–Szerbia összecsapás Gelsenkirchenben az egyik legmagasabb veszélyfaktort jelentheti, mivel a kölni szurkolók mindössze egy óra alatt odautazhatnak, és a Düsseldorfban, Wuppertalban, Essenben és Duisburgban tartózkodók autóval is könnyen megközelíthetik a stadiont. A Daily Telegraph felmérései szerint akár 500 szerb huligán is érkezhet a mérkőzésre, és a tornán az Eintracht Frankfurt, valamint a Schalke drukkerek is könnyen konfrontációba keveredhetnek rivális bandákkal. Ezen a meccsen a szervezők csökkentett alkoholtartalmú sört forgalmaznak a stadionban.

A magyar válogatott június 15-én, Kölnben Svájc ellen kezdi a tornát, majd június 19-én Stuttgartban a német csapattal, június 23-án pedig szintén Stuttgartban a skótokkal csap össze.