A 80 éves izomnagyi, aki férfiakkal is versenyzett

Iris Davis 80 éves korában is elképesztő kondícióban van, a testépítés pedig élete fő szenvedélyévé vált. Fiatalon személyes tragédiák sorozata után az edzésbe menekült, és azóta is folyamatosan gyarapítja sikereit.

Iris Davis élete nem kezdődött könnyen. 18 éves korában ment férjhez, és hamarosan megszületett az első gyermekük, akit azonban csecsemő korában elveszítettek egy szörnyű tüdőgyulladás következtében. A tragédia után nem sokkal férje is elhunyt, így Iris egyedül maradt második gyermekével. „Fogalmam sem volt, hogyan fogom túlélni. Szegény voltam, akkoriban még nem voltak szociális szolgáltatások, és nem tudtam, hogyan fogom etetni kettőnket” – emlékezett vissza a nehéz időkre. A gyász és a depresszió ellen az edzésben talált menedéket, amikor is egy sorsfordító sétán véletlenül egy edzőterembe tévedt.

Az 1960-as években az edzőtermek még nem voltak nőbarát helyek. „Tele voltak nagydarab, izzadt férfiakkal, krétával a padlón, és nem voltak modern gépek. A legtöbb edzőterembe nem engedték be a nőket, mivel a sportot a férfiak sportjának tekintették” – mesélte Davis, aki azonban nem hagyta magát eltántorítani, és így vált az egyetlen nővé az edzőteremben.

Élete egy újabb fordulatot vett, amikor 50 éves korában, Londonban élve és egy bankban dolgozva, egy magazinban meglátott egy testépítő verseny hirdetését. Az edzőteremben dolgozó férfiak bátorítására nevezett be a versenyre, ahol női kategória híján férfiakkal kellett megmérkőznie. „Négy húszas éveik elején járó férfival versenyeztem, és második lettem” – idézte fel büszkén az eseményt.

Azóta Iris Davis számos testépítő versenyen vett részt, és összesen 17 első helyezést ért el. 80 évesen is aktívan edz, tanácsokat ad az időseknek a testük erősítésére, és saját edzőtermét üzemelteti, ahol rengeteg ügyfele van. Davis példája és életfilozófiája inspiráló lehet minden korosztály számára, hiszen azt üzeni: soha nem késő elkezdeni edzeni.