Sallai Roland: A Bundesligától kapott izom és fegyelmezettség

„Próbáltam mindig jobb lenni a tegnapi önmagamnál” – vallja Sallai Roland, aki hat Bundesliga-szezont követően hét kiló izmot és fegyelmezettséget szerzett.

A 27 éves magyar válogatott labdarúgó, Sallai Roland, aki jelenleg a Freiburg csapatának meghatározó játékosa, a futballistacsaládból érkezett. Apja magyar bajnok, nagybátyja, Sándor, két világbajnokságon is szerepelt és 55-szörös válogatott. Sallai jelenleg 47 válogatottságnál tart, és 2016-ban debütált a nemzeti csapatban az Elefántcsontpart ellen. A Puskás Akadémiától Palermo és a ciprusi Apoel érintésével érkezett a Freiburgba, ahol 2018 óta erősíti a csapatot. Az első szezonban tíz alkalommal számítottak rá, majd meghatározóvá vált a csapatban. A Freiburggal 2022-ben kupadöntőt játszott, ahol a városháza aranylapjaira is felkerült a neve, bár a döntőt büntetőkkel veszítették el az RB Leipzig ellen. Sallai szerint a foci mindig is központi téma volt a családjában, és ma már tudja, mi volt jó és mi nem egy-egy meccsen. Az első válogatott meccsélménye a brazilok elleni találkozó volt 2003-ban a Puskás Stadionban, ahol labdát szedett a legjobbaknak. A humorát sem hagyja otthon, a német csapattársait is igyekszik a magyar humorral megfertőzni. A 2021-es Európa-bajnokságon már meghatározó tagja volt a válogatottnak, és részt vett a csapat 14 meccses veretlenségi szériájában is, bár az utolsó találkozón nem lépett pályára kisebb sérülése miatt. Sallai szerint az egység, az összhang és a szakmai stáb magas tudása és elkötelezettsége a siker titka. A fizioterapeuták és videóelemzők is hozzájárulnak a fejlődéséhez, tanácsokkal látják el, hogyan válhat még hasznosabbá a csapat számára. Sallai kiemelte, hogy a meccsek apró momentumokon múlnak, és ezekre nagy hangsúlyt fektetnek.

Sallai nehéznek találja öt kiemelkedő válogatott meccset választani, mert annyi jó élménye volt a közelmúltban. Büszke a szerbek elleni ballábas bombagóljára, de említést érdemel az angolok elleni 4–0-s siker Wolverhamptonban és a Wembley-ben elért 1–1-es döntetlen is, ahol ő szerezte a magyar gólt. A Freiburgban is fontos szerepet tölt be, többek között ő lőtte a klub ezredik Bundesligás gólját, és többször is bekerült a forduló válogatottjába. Csak a mesterhármas hiányzik még a karrierjéből, mivel edzője, Christian Streich többször is lecserélte, amikor már duplázott. Sallai elmondta, hogy voltak súrlódások az edzővel, de ezekből végül megerősödve került ki. Streich a szezon végén távozott a klubtól. Sallai nem szeretne a jövőjéről beszélni, de célja egy topbajnokság topcsapatába kerülni. A Sevilla és a West Ham is felmerült a nevével kapcsolatban.

A Bundesligától kapott izom és fegyelmezettség mellett a regeneráció és a mentális feltöltődés is fontos szerepet játszik Sallai életében. A Freiburgba érkezésekor 72 kiló volt, most 78-79 kilót mutat a mérleg. A ciprusi bajnokság és a Bundesliga közötti különbségeket gyorsan megtanulta, és rájött, hogy a testével és az izomzatával kell foglalkoznia az edzések előtt és után. A jeges fürdők, a nyújtás, a hideg víz, a szauna és a masszírozás mind részei a regenerációnak. Az étkezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, és Sallai sok segítséget kapott ezen a téren is. A mentális feltöltődésre is odafigyel, szabadnapjaikon a párjával gyakran utaznak el a Comói-tóhoz vagy a Fekete-erdőbe.

Sallai elismerte, hogy korábban nem mindig hozott megfelelő döntéseket, különösen a menedzserekkel kapcsolatban. Eleinte egy nagy külföldi irodánál gondolta jobb kezekben lenni, de rájött, hogy egy magyar iroda jobban képviseli egy magyar játékos érdekeit. Jelenleg az EM Sports képviseli, amely Szoboszlai Dominikot és Schäfer Andrást is. Sallai szerint most olyan törődést és figyelmet kap, amire korábban nem volt példa. Pluszmunkáról is beszélt, emlékezve arra az esetre, amikor 15 évesen, esőben gyakorolta a rúgásokat és beadásokat, miközben társai a PlayStationön játszottak. A sérülések után is pluszmunkára volt szüksége az önbizalma visszaszerzéséhez. Végül a nyitottságot emelte ki mint a legfontosabb tulajdonságot egy játékos számára, hiszen a sebesség és az alázat mellett a nyitottság teszi lehetővé, hogy több pozícióban is hasznos legyen a csapat számára. Sallai reméli, hogy a sokoldalúsága segítségével eljuthat egy világbajnokságra, mint nagybátyja.