Malawi alelnökét szállító repülőgép roncsai megtalálva

A Saulos Chilimát szállító repülőgép roncsait túlélők nélkül találták meg – közölte Lazarus Chakwera, Malawi elnöke.

A malawi védelmi erők repülőgépe, melyen a malawi alelnök és kilenc társa utazott, hétfőn tűnt el a radarról, miután elhagyta a fővárost, Lilongwét. A BBC szerint a gépnek az északi Mzuzu város repülőterén kellett volna leszállnia, azonban a rossz látási viszonyok miatt a pilóták úgy döntöttek, hogy visszafordítanak. A repülőn összesen tíz ember utazott, senki sem élte túl a balesetet.

Saulos Chilima éppen a kormányt képviselte Ralph Kasambara volt kormányminiszter temetésén, aki napokkal korábban hunyt el. Az alelnököt a fővárosból, Lilongwéből szállító katonai repülőgép hétfőn tűnt el a radarenyőről, miután a rossz látási viszonyok miatt nem tudott leszállni Mzuzuban. A tragédiát megelőzően az alelnök mellett Shanil Dzimbiri volt First Lady is a repülőn utazott.

Lazarus Chakwera elnök keresőakciót rendelt el, drónokkal és helikopterekkel kutattak az eltűnt repülőgép után a sűrű ködben. A kutatást arra területre összpontosították, ahonnan utoljára észlelték az alelnök telefonjának jelét. A katonák átkutatták a Chikangawa-erdőt, hogy megtalálják a gépet, és a keresési és mentési művelet befejeződött, a gépet megsemmisülve találták meg.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy „mély szomorúsággal és sajnálattal” értesíti a malawiakat a szörnyű tragédiáról, a mentőcsapat a repülőgépet teljesen megsemmisülve találta meg, az utasok közül senki sem élte túl a balesetet.

Az alelnök és az elnök különböző pártok tagjai voltak, de a 2020-as választásokon szövetséget kötöttek. Saulos Klaus Chilima, aki 2014 óta volt Malawi alelnöke és második ciklusát töltötte, jelentős támogatottságot élvezett, különösen a fiatalok körében. Korábban gazdasági tervezési és fejlesztési miniszterként, valamint a közszektor reformjának vezetőjeként is tevékenykedett, politikai pályafutását megelőzően kulcsfontosságú vezetői pozíciókat töltött be különböző multinacionális vállalatoknál.

Az alelnököt 2022-ben letartóztatták és vád alá helyezték azzal a váddal, hogy pénzt fogadott el kormányzati szerződések odaítéléséért cserébe. A múlt hónapban a bíróság ejtette a vádakat, nem indokolta a döntést. A politikus feleségét és két gyermekét hagyta hátra.