Amerika új stratégiája a kínai fenyegetés ellen

Az Egyesült Államok kormánya új taktikát dolgozott ki a kínai hadsereg megerősödése és Tajvan elleni fenyegetéseinek ellensúlyozására, amelyet a The Washington Post ismertetett. Az amerikai vezetés nem hagyja figyelmen kívül Hszi Csin-ping kínai elnök utasításait, melyek szerint a Népi Felszabadító Hadseregnek (PLA) 2027-re kell készen állnia Tajvan bekebelezésére. Az Egyesült Államok célja, hogy megakadályozza egy esetleges invázió sikerét, és e célból Samuel Paparo admirális, az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság (INDOPACOM) vezetője szerint Peking elrettentése a legfontosabb feladat.

Az amerikai hadsereg új drónképességeket is tervez bevetni a térségben, amelyekkel lassítani tudnák a kínai alakulatokat, amíg további erősítés érkezik Tajvan védelmére. Az Egyesült Államok eddigi „stratégiai kétértelműség” politikája mellett, amely nem kötelezte el egyértelműen az országot Tajvan mellett, Joe Biden amerikai elnök korábban támogatásáról biztosította Tajpejt, bár később enyhített álláspontján.

Paparo szerint Kína egy rövid, éles háborút szeretne indítani, amely gyorsan befejeződik, mielőtt a világ reagálhatna. Az admirális hangsúlyozta, hogy az amerikai hadsereg és szövetségesei felkészülnek a győzelemre 2027-ig és azon túl is.

Az INDOPACOM részletezte, hogy mire számíthatnak a támadó egységek a Tajvani-szorosban: a tervek szerint a szorost pilóta nélküli drónok ezrei árasztanák el, amelyek célja, hogy lelassítsák a kínai hadihajókat és repülőgépeket. A „Hellscape” névre keresztelt stratégia célja, hogy a drónokkal akár egy hónapra is feltartóztassák a kínai erőket, amíg a nyugati csapatok megérkeznek. Bár Paparo nem árult el részleteket a taktika pontos elemeiről, az amerikai drónfejlesztéseket már az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján kezdték átalakítani, ami arra utal, hogy a pilóta nélküli fegyvereket más helyzetekben is bevetik majd.