Szurkolói kisokos a foci-Eb elé

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a németországi Európa-bajnokságra utazóknak, valamint azoknak, akik itthon, közösségben szeretnék élvezni a mérkőzéseket.

Körülbelül 15 millió szurkolóra számítanak a németek az Európa-bajnokságon, és bár 2,7 millió szerencsés már jegyet is kapott, a többiek a szurkolói zónákban és különböző helyszíneken követhetik majd a mérkőzéseket. Köln és Stuttgart városai kiemelten fontosak a magyar drukkerek számára, hiszen itt kerülnek megrendezésre a magyar válogatott csoportmeccsei.

Jegyek a meccsekre

Sajnos a UEFA felületén már nem kapható jegy a magyar válogatott meccseire, ahol az érdeklődés rendkívül nagy volt: 1,5 millió jegyigénylés érkezett, miközben a stadionok befogadóképessége korlátozott. A másodlagos piacon még lehet találni jegyeket, de ezekkel óvatosnak kell lenni, mivel a szervezők érvényteleníthetik azokat, ha nem hivatalos forrásból származnak. A kieséses szakaszra az értékesítés később kezdődik, a továbbjutók listájának összeállása után.

Utazás Németországba

Az Eb idején Németország határellenőrzést vezet be, így aki autóval érkezik, számíthat átvizsgálásra. A szervezők azonban busszal vagy vasúttal történő érkezést javasolják, amelyre kedvezmények is igénybe vehetők. Az UEFA Euro 2024 alkalmazás letöltésével kedvezményes vasúti utazásra jogosultak a jegybirtokosok, és Interrail bérlet is vásárolható korlátozott ideig. A tömegközlekedés, kerékpározás vagy séta a városok közötti utazáshoz és a stadionok megközelítéséhez ajánlott, mivel a parkolóhelyek száma korlátozott.

A stadionokban

A stadionok kapuit három órával a kezdés előtt nyitják meg, és csak digitális jeggyel, valamint a személyes tárgyak átvizsgálása után lehet belépni. A szurkolók csak A4-es méretnél kisebb táskát vihetnek be, és érdemes érvényes fényképes igazolványt is maguknál tartani. A stadionokban többféle fizetési mód elfogadott, és a sörvásárlás is lehetséges, ellentétben a katari világbajnokság szabályaival. Az UEFA szigorúan fellép a kirekesztő, rasszista, szexista, vallásos vagy politikai üzeneteket tartalmazó megnyilvánulásokkal szemben.

Szurkolás jegy nélkül

A jegy nélkül maradt szurkolók számára is számos lehetőség kínálkozik a meccsek követésére: hivatalos szurkolói zónák, kivetítők és szórakozóhelyek várják őket Németország-szerte. A zajvédelmi előírások enyhítése lehetővé teszi, hogy a meccsek után is hangosan ünnepelhessenek a drukkerek.

Közös meccsnézés Magyarországon

Budapesten és több vidéki városban is lesznek kivetítők, ahol a közösségi meccsnézés élményét élvezhetik azok, akik nem utaznak el a helyszínre. A fővárosban több helyszínen is lesznek ilyen események, és a magyar meccseket a Budapest Parkban is követhetik az érdeklődők ingyenesen, de regisztrációhoz kötötten.