Elfogadta a Hamász az ENSZ tűzszüneti tervezetét

Elfogadta a palesztin Hamász terrorszervezet az ENSZ által jóváhagyott tűzszüneti tervezetet, amelynek lényege, hogy a Hamász átadja a túszokat Izraelnek, és cserébe az izraeli hadsereg leállítja a Gázában zajló katonai műveleteket.

A Times of Israel szerint a tervezetet hétfő este hagyta jóvá a Hamász, Szami Abu Zuri, a szervezet szóvivője mondott igent a megállapodásra. A tűzszüneti tervezet részletei szerint a Hamász kötelezettséget vállal a túszok Izraelnek történő átadására, míg Izrael válaszul leállítja a Gázai övezetben folytatott katonai tevékenységeit.

Jelenleg Izrael még nem közölte hivatalos álláspontját a tűzszüneti tervezettel kapcsolatban. Az izraeli vezetés általában nyitott a tűzszünetre, de Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nem hajlandó leállítani a katonai műveleteket, amíg a Hamász támadóképességét Gázában meg nem semmisítik.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken nemrégiben beszámolt arról, hogy találkozott Netanjahuval és Joáv Galant védelmi miniszterrel, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét az előttük fekvő megállapodás mellett, amely tűzszünetet érne el a Gázai övezetben, valamint biztosítaná az összes túsz szabadon bocsátását és a humanitárius segélyek kiáramlását.