Az ellenzéki USR elnöke, Catalin Drula lemondott Romániában

Hétfőn Catalin Drula, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke bejelentette lemondását a parlamenti képviselői tisztségéről, miután pártja, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) részeként, csalódást keltő eredményeket ért el az EP- és önkormányzati választásokon.

Az USR, amely öt évvel ezelőtt még 20 százalékos eredményt ért el az EP-választásokon és 8 képviselőt küldhetett az Európai Parlamentbe, a vasárnapi választásokon az exit poll szerint csak a voksok mintegy 11 százalékát szerezte meg, ami 4 EP-képviselői mandátumot jelenthet.

Catalin Drula szerint az USR-nek új irányításra van szüksége, amely képes visszaadni a reményt az ország modernizálására és meggyőződését fejezte ki, hogy a jelenlegi szociálliberális PSD-PNL kormánykoalíció legyőzhető. Drula a lemondása ellenére még marad tisztségében, amíg alá nem ír néhány választásokkal kapcsolatos dokumentumot, de ígérete szerint a lehető legrövidebb időn belül összehívja a tisztújító kongresszust.

Az USR az önkormányzati választásokon is veszteségbe került, elvesztve többek között Brassó és Bukarest első kerületének polgármesteri tisztségét, és nem sikerült növelnie a négy évvel ezelőtti 8 százalékos támogatottságát sem a helyi és megyei önkormányzatokban.

Drula utódjának Dominic Fritzet, aki Temesváron újabb polgármesteri mandátumot szerzett, tartja a legalkalmasabbnak az USR vezetésére.