Szijjártó Péter a kormányátalakításról és az afrikai kapcsolatok fontosságáról beszélt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált a kormányátalakítás lehetőségével kapcsolatos kérdésekre, miután Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette lemondását, és kiemelte Afrika, különösen a Száhel-övezet jelentőségét Európa biztonsága szempontjából.

Csák János távozása után felmerült a kérdés, hogy további kormányátalakítás várható-e. Az ATV egy sajtótájékoztatón hétfőn ezt a kérdést tette fel Szijjártó Péternek. A külügyminiszter válaszában elismerően szólt a lemondott miniszterről, kiemelve, hogy Csák János londoni nagykövetként jelentős szolgálatot tett Magyarországnak, és bár sajnálja a távozását, biztos abban, hogy az utódjával is kiválóan tud majd együttműködni.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány összetételével kapcsolatos döntéseket kizárólag a miniszterelnök hozhatja meg, és ezért ő nem kíván kommentárt fűzni a témához.

Az új kulturális és innovációs miniszter, Hankó Balázs kijelentette, hogy számára megtiszteltetés és felelősség a miniszterelnök felkérése, hangsúlyozva, hogy nem posztot, hanem feladatot kapott.

A külgazdasági és külügyminiszter a hétfői sajtótájékoztatón, melyen Abdoulaye Dioppal, a Mali Köztársaság külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszterével vett részt, kiemelte, hogy Európa biztonsága szorosan összefügg Afrika, különösen a Száhel-övezet biztonságával. Szijjártó Péter szerint a Száhel-övezetben a terrorizmus fenyegetése folyamatosan növekedett, és a terrorizmussal szemben csak nemzetközi összefogással lehet eredményesen küzdeni.

Különös tekintettel arra, hogy a terrorizmus és az illegális migráció egy ördögi kört alkotnak egymással, így a terrorizmus súlyosabbá válása mindig a migrációs hullámok súlyosabbá válását idézi elő

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy ezért Magyarország minden támogatást meg kíván adni a Száhel-övezet országainak annak érdekében, hogy a térségben stabilitás, nyugalom és béke legyen.

Szijjártó Péter és Abdoulaye Diop egyetértettek abban, hogy a nemzetközi politikát a kölcsönös tisztelet talajára kell visszaállítani, és Magyarország partnerként számíthat Malira. A Hungary Helps Program keretében Magyarország kilenc humanitárius programot támogatott majdnem 40 millió forint értékben, amelyek hozzájárultak Mali és a Száhel-övezet stabilitásához. Abdoulaye Diop kiemelte, hogy Magyarország újfajta megközelítést alkalmaz Malival és a Száhel-országokkal szemben, és közös megoldásokat akar létrehozni.