Oroszország afrikai katonatoborzása

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma által közzétett jelentés szerint Oroszország megnövelte erőfeszítéseit, hogy Afrikából toborozzon önkénteseket az ukrajnai konfliktushoz.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hétfői jelentésében részletezte, hogy az orosz védelmi minisztérium milyen módszerekkel próbálja meg toborozni az afrikai önkénteseket. Az ukrán hírszerzés május 28-i jelentése alapján Oroszország jelentősen növelte azon törekvéseit, hogy Afrikából szerezzen katonákat az ukrajnai harcokhoz. A toborzás főként a közép-afrikai országokban, mint Ruanda, Burundi, Kongó és Uganda területén zajlik. A jelentkezőknek 2000 dollár értékű azonnali bónuszt, havi 2200 dollár fizetést és orosz útlevelet ígérnek.

A brit hírszerzés szerint a toborzási kampány mögötti fő motiváció a jelentős veszteségek pótlása lehet, valamint az, hogy Oroszország több frontszakaszon is nyomást tudjon gyakorolni az ukrán erőkre. Az elítéltek toborzásának csökkenése miatt Oroszországnak más források felé kell fordulnia, hogy elkerülje egy újabb mozgósítási hullámot, ami nemcsak a Putyin-kormány népszerűségét csorbítaná, hanem a munkaerőpiacra is negatív hatással lenne. A legutóbbi részleges mozgósítás következményeként már tömegesen távoztak az országból a képzett munkaerők, különösen az orvosok és az IT szektorban dolgozók.