Bosznia-Hercegovina akadályozza az EU-s szavazást

Bosznia-Hercegovinában a helyi szerb politikusok megakadályozták, hogy a szlovén, lengyel és román állampolgárok részt vehessenek az európai parlamenti választásokon, ami hátráltathatja az ország EU-csatlakozását.

A Politico szerint a boszniai-hercegovinai Minisztertanács három, a boszniai Szerb Köztársaságot vezető Milorad Dodik kormánykoalíciójához tartozó minisztere blokkolta azt a döntést, amely lehetővé tette volna a három uniós ország állampolgárainak, hogy a bosznia-hercegovinai külképviseleteken szavazzanak. Az egyik miniszter, Staša Košarac szerint a lépés oka az volt, hogy az említett országok támogatták az ENSZ-ben azt az előterjesztést, amely július 11-ét a srebrenicai népirtásról való megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította. Dodik, aki tagadja, hogy Srebrenicában népirtás történt volna, retorziókkal fenyegette azokat az országokat, amelyek megszavazták az ENSZ-határozatot.

Az Európai Bizottság márciusban bejelentette, hogy Bosznia-Hercegovina megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, azonban a mostani döntés hátráltathatja a csatlakozási folyamatot. Nataša Pirc Musar, Szlovénia államfője szerint Bosznia legutóbbi lépései akadályozzák az ország európai fejlődését, és különösen érthetetlenek, tekintettel arra, hogy Szlovénia aktívan támogatja Bosznia-Hercegovinát az EU felé vezető úton. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a boszniai lépést.

Nem szerb boszniai tisztviselők is bírálták a döntést. Elmedin Konaković bosnyák külügyminiszter levelet írt román, szlovén és lengyel kollégáinak, amelyben kijelentette, hogy az események destruktív szándékot jeleznek a Bosznia-Hercegovina EU-s szövetségeseivel való kapcsolatok aláásására. Konaković szerint a lépés a Bosznia-Hercegovinában erősödő rosszindulatú orosz befolyás alatt történt, utalva Milorad Dodik és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti jó viszonyra.