Vihar pusztított Erdélyben: fák dőltek ki és áramszünetek sújtották a térséget

Erdély több településén is komoly károkat okozott a hétfő délutáni vihar. Székelyudvarhelyen fák dőltek ki, háztetőket és autókat rongáltak meg, egy 69 éves férfi pedig megsérült. A vihar a vasúti közlekedést is megbénította, és több helyen áramszünetet okozott.

Székelyudvarhelyen a vihar következtében kidőlt fák háztetőkre és személygépkocsikra zuhantak, egy bevásárlóközpont parkolójában pedig egy hirdetőtábla dőlt ki, amelynek következtében egy 69 éves férfi megsérült. A helyszínen ellátott sérült kórházba szállítását elutasította. A tűzoltók összesen 12 fát távolítottak el, és három villanypóznát is az úttestre döntött a szél. A közösségi médiában megosztott felvételek szerint a város több udvarát és utcáját elöntötte a víz.

A meteorológiai szolgálat az óránként 80-90 kilométeres sebességű széllökésekkel érkező viharra azonnali figyelmeztetést adott ki, azonban a katasztrófavédelem csak a vihar elvonulta után küldte ki a figyelmeztetést a Ro-Alert rendszerben a székelyudvarhelyiek mobiltelefonjaira. A vihar következtében 41 udvarhelyszéki település mintegy 11 ezer fogyasztója maradt áramszolgáltatás nélkül. Maros megyében több mint 30 ház tetőzetét rongálta meg a szél, és hat pincét öntött el a víz.

A Brassó-Kolozsvár vasúti fővonalon is fennakadásokat okozott az ítéletidő, ahol a felhőszakadás miatt víz és iszap borította el a vasúti pályát. A román államvasutak (CFR) szerint a Bukarest-Biharpüspöki, Medgyes-Brassó és Brassó-Medgyes járatok az erkedi és a homoródbenei állomáson vesztegeltek a víz visszahúzódásáig.

Magyarországon is fennakadásokat okozott a vihar, ahol a tűzoltóknak több vármegyében is kidőlt fák eltávolításával és vízzel elöntött területek szivattyúzásával kellett foglalkozniuk. Németországban pedig a heves esőzések miatt kialakult áradásokban többen meghaltak.