Netanjahu: A Hamász elpusztításáig nincs vége a háborúnak

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisüléséig, az összes túsz kiszabadításáig és Gáza Izraelre jelentett fenyegetésének megszüntetéséig nem ér véget a háború.

Az amerikai elnök, Joe Biden korábbi szavaira reagálva, melyekben a Hamász és Izrael közötti tárgyalások újraindulását követően a háború befejezésének szükségességét hangsúlyozta, Netanjahu világossá tette, hogy Izrael csak bizonyos feltételek teljesülése esetén hajlandó lezárni a konfliktust. A miniszterelnök szerint téves az a nézet, hogy Izrael egy tartós tűzszünetet fogadna el anélkül, hogy a fent említett feltételek teljesülnének.

Izrael egy hathetes tűzszüneti periódust és további fogolycseréket is felajánlott a Hamásznak, valamint azt, hogy a két fél a gázai háború lezárására törekedjen további tárgyalások során. Ha a tárgyalások sikeresek lennének, a tűzszünet ideje is meghosszabbodhatna. Biden javaslata szerint a tartós béke egy hathetes tűzszünettel kezdődne, ami alatt kidolgozhatnák a második fázist a túszok kicseréléséről és a helyzet rendezéséről, majd következne a harmadik fázis, amelyben újjáépítenék a nagyrészt lerombolt Gázai övezetet.

Biden elnök üdvözölte az izraeli ajánlatot, és hangsúlyozta, hogy itt az ideje a háború befejezésének. Szombaton pedig kijelentette, hogy az izraeli ajánlat a tartós tűzszünet felé vezető utat jelöli ki. Ezzel szemben Netanjahu nyilatkozata arra utal, hogy a Hamász számára elfogadhatatlanok lehetnek azok a feltételek, amelyek a szervezet katonai és politikai értelemben vett megsemmisülését jelentenék.

A brit külügyminiszter, David Cameron is arra bátorította a Hamászt, hogy fogadja el az izraeli ajánlatot. A Hamász korábban pozitívan értékelte Biden tervét, azonban Netanjahu kijelentése ezt követően történt.

Egyre élesebb belső konfliktus kezd kialakulni Izraelben, miután Biden amerikai elnök péntek este előállt a saját fegyverszüneti tervével, amelyet következetesen izraeli tervként mutatott be a nyilvánosságban. Egyelőre az sem egyértelmű, Netanjahu támogatja-e, és ha igen, milyen formában, Biden tervét.

A Gázában fogva tartott túszok családjai arra kérték a harcoló feleket, hogy fogadják el Joe Biden tűzszüneti javaslatát. „Lehet, hogy ez lenne az utolsó esély az életeik megmentésére” – mondta erről Gili Roman, akinek a testvérét több mint fél éve tartják fogva a Hamász fegyveresei.

Jaír Lapid, az izraeli ellenzék vezetője szintén arra szólította fel Netanjahut, hogy fogadja el Biden tűzszüneti tervét. Lapid azt is felajánlotta, hogy beszállnak a kormánykoalícióba, ha a szélsőjobboldali pártokat kizárják onnan.

Ezzel párhuzamosan a háborús kabinetben részt vevő Nemzeti Egység párt képviselői benyújtottak egy javaslatot, amellyel feloszlatnák az izraeli törvényhozást, a Knesszetet. A párt vezetője hónapok óta egy előrehozott választás kiírását követeli, az utóbbi hetekben egyre több jel mutatott arra, hogy kilépnének a háborús koalícióból, ha nem sikerül megegyezniük Netanjahuékkal.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös nyilatkozatban sürgette a Hamászt és Izraelt, hogy Joe Biden elnök által felvázolt elvek mentén véglegesítsenek egy megállapodást a gázai háború befejezésére. A közlemény szerint a három ország különböző diplomáciai csatornákon keresztül is aktívan részt vesznek a tárgyalásokban, hogy elősegítsék egy olyan megállapodás létrejöttét, ami mindkét fél számára elfogadható lehet.