Cselekedni kell a magyarok egészsége érdekében

Magyarország egészségügyi mutatói jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól, ami komoly cselekvést igényel az egészséges „jövőbiztos” társadalom eléréséhez. Az innovatív gyógyszergyártók, amelyek a koronavírus-járvány kezelésében is kulcsszerepet játszottak, fontos szerepet tölthetnek be ebben a folyamatban.

A magyar nők esetében a 65 éves korban várható élettartam közel 18 év, míg a férfiaknál csupán 14 év, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól, amely 17, illetve 21 év. Magyarország várható élettartama is négy és fél évvel kevesebb az uniós átlagnál. Az AIPM igazgatója, Szalóki Katalin szerint az innovatív terápiák és gyógyszerek eljuttatása a betegekhez és egészségügyi intézményekhez, valamint a megfelelő állami finanszírozás biztosítása elengedhetetlen a helyzet javításához.

Az innovatív gyógyszergyártás jelentős hozzáadott értéket képvisel a magyar gazdaságban. Az IQVIA, a Századvég és a Healthware által készített felmérések szerint a gyógyszeripar 1800 milliárd forint értéket képvisel, és minden 100 forint hozzáadott értékre további 85 forint hozzáadott értéket generál. A gyógyszercégek által létesített munkahelyek további állások létrejöttét és megtartását is elősegítik.

A magyar gyógyszeripar számára kihívást jelent a gazdasági környezet, különösen az adóztatás. Az AIPM tagjai reménykednek, hogy a szektort sújtó extraprofit-rendeletben meghatározott adók hamarosan kivezetésre kerülnek, ami lehetőséget adna a vállalatoknak a fejlődésre.

Európa a globális fejlesztések területén elveszítette jelentőségét, és Magyarország is lemaradásban van. Nathalie Moll, az EFPIA Igazgatója szerint Európa 25 százalékot veszített a globális fejlesztések területén. A magyar uniós elnökség során kiemelt téma lesz a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása, amelyek Magyarországon is jelentős halálozási okok közé tartoznak.

A gyógyszertámogatási rendszer hatékonyságának növelése érdekében fel kell gyorsítani a gyógyszerek befogadási folyamatát, és több szempontot kell figyelembe venni a döntéshozatal során. Egy kiszámítható gazdasági és adózási környezet megteremtése elengedhetetlen a gyógyszeripar számára, hogy hozzájárulhasson a társadalom egészségügyi fejlődéséhez.