Kolumbia betiltja a bikaviadalokat

Kolumbiában a törvényhozás helyi idő szerint kedden jóváhagyta azt a jogszabályt, amely értelmében néhány éven belül betiltják a bikaviadalokat.

A bikaviadalok hagyománya több évszázados múltra tekint vissza Kolumbiában, és egykor az országban rendkívül népszerűek voltak, televíziós közvetítések is bizonyítják ezt. Azonban az állatvédelmi szempontok erősödése miatt az utóbbi időben egyre több kritika érte ezeket a rendezvényeket. A közvélemény jelentős része mára elfogadhatatlannak tartja az állatok szenvedésének szórakozás céljából történő megtekintését.

Az új jogszabály szerint 2028-tól a bikaviadalok teljesen tiltottá válnak. A törvényt még Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is alá kell írnia, aki ismert állatvédelmi elkötelezettségéről.

Terry Hurtado állatjogi aktivista a törvény elfogadását hatalmas győzelemnek tartja az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek számára. Hurtado szerint ez a lépés lehetővé teszi, hogy Kolumbiában ne kínozzanak többé bikákat és lovakat, és a gyerekeknek sem kelljen szemtanúiként jelen lenniük ilyen eseményeken. Hurtado már az 1990-es évek óta harcol a bikaviadalok ellen.

A bikaviadalok az Ibériai-félszigetről származnak, és napjainkban is legálisak több országban, köztük Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban. Kolumbiában jelenleg már csak néhány városban rendeznek ilyen eseményeket, de a Manizalesben megrendezett éves fesztivál viadalai még mindig vonzzák a tömegeket.

A bikaviadalok hívei szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságjogait, és problémákat okozhat azoknak a településeknek, ahol a viadalok turistákat vonzanak.