A szerelmet hazudó csalások egyre nagyobb veszélyt jelentenek

Az Egyesült Királyságban a banki ügyfelek tavaly több mint 500 milliárd forint értékben estek csalás áldozatául, és a romantikus csalások száma új rekordot döntött – derül ki egy friss angol kimutatásból.

A csalók egyre átgondoltabb és megtervezettebb módszereket alkalmaznak, ami megnehezíti az átverések felismerését és ellenük való védekezést. Különösen veszélyesek azok a helyzetek, amikor a csalók nemcsak az áldozatok értelmi képességeit, hanem érzelmeiket is megcélozzák. A szerelmet hazudó csalások száma emiatt folyamatosan növekszik, és tavaly új csúcsot ért el, 17 százalékkal több esetet regisztráltak az előző évhez képest, míg 2020-hoz képest a számuk megduplázódott.

Ezek a csalások általában nem egyetlen alkalommal történnek, hanem hosszú távú, ismétlődő megtévesztéseket jelentenek. Az áldozatok gyakran több mint 10 alkalommal utalnak pénzt a csalóknak, abban a hitben, hogy az online kapcsolatukban valódi érzelmek szerepelnek. A UKFinance képviselői szerint az áldozatok ebben az esetben nemcsak anyagi, hanem jelentős érzelmi veszteséget is elszenvednek.

A csalásoknak számos más formája is létezik, többek között azok, amikor valamilyen szolgáltató nevében próbálnak meg pénzt kicsalni az emberektől.