Netanjahu-kormány elleni tüntetés Tel-Avivban és a gázai konfliktus áldozatai

Vasárnap tüntetők gyűltek össze Tel-Avivban, hogy kifejezzék nemtetszésüket a Netanjahu-kormánnyal szemben és követeljék a Hamász által Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását. Az események Izrael és a Hamász közötti feszültségek hátterében zajlottak, amelyek a vasárnap kora délutáni órákban is érvényesültek, amikor ismét megszólalt a légiriadó Izrael központi részén, Tel-Avivban és környékén, valamint az attól északra fekvő Saron-vidéken . A Hamász több rakétát lőtt ki Tel Aviv irányába, négy hónapja ez volt az első eset, hogy Gáza felől támadják Izraelt . A tüntetők Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelték, miután több ezren gyűltek össze, és dulakodás tört ki az izraeli rendőrség és a tüntetők között .

A Hamász elleni izraeli háború kezdetétől fogva vitatott a gázai halálos áldozatok száma. Az ENSZ a korábban a Hamász által ellenőrzött gázai Egészségügyi Minisztérium (MOH) által közölt általános számadatok helyett május 8-án egy olyan számlálásra tért át, amely csak az azonosított személyeket tartalmazza. Az azonosítható halottak listája legalább 25 ezer körül van, akik közül körülbelül 14 ezer fő nő, gyermek vagy idős ember .

Mike Spagat, a Royal Holloway Egyetem munkatársa és az Every Casualty Counts nevű szervezet által készített elemzés szerint a március 30-ig bekövetkezett halálesetek 84 százaléka valósnak tűnt, érvényes azonosítóval. A The Economist szerint jó okuk van feltételezni, hogy a listán szereplők halottak, ami azt jelentené, hogy április 30-ig legalább 24 686 palesztin halt meg a háború alatt – akik közül legalább 13 816 nő, gyermek vagy idős ember volt .

Ez a MOH által közölt szám 70 százalékának felel meg, azonban még Izrael is jelezte, hogy a halálos áldozatok száma magasabb is lehet annál, mint amit a MOH listája mutat. Az izraeli hadsereg (IDF) azt állítja, hogy 14 ezer militánst öltek meg, de a listán kevesebb mint 10 ezer munkaképes korú férfi szerepel .

Márciusban a miniszzerelnök, Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy akár 32 500 ember is meghalhatott Gázában, és ennek akár 60 százaléka is lehetett civil. Bármi is legyen a valós szám, az emberveszteség óriási . A Hamász elleni háború után, amelyben mintegy 1200 ember halt meg, és 250 embert ejtettek túszul, az izraeliek között elmélyültek a nézeteltérések azzal kapcsolatban, hogy Netanjahu hogyan kezelte a konfliktust. Izrael szerint még mindig mintegy 100 túszt tartanak fogva Gázában, és további mintegy 30 túsz holttestét nem adták át az országnak .

A szombat késő esti tüntetésen hét embert letartóztattak, és legalább egy ember megsérült. Tiltakozások zajlottak az ország más részein is, többek között Haifa kikötővárosában . A rakétatámadásban három személy könnyebben megsebesült, egyikük Herclián, a másik kettő pedig Kfar Szabán, miközben az óvóhelyre siettek . A város mellett, a temetőhöz közeli lakatlan területen becsapódásokat észleltek . A rakétákat a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah közeléből indíthatták, ahol az izraeli hadsereg (IDF) jelenleg is hadműveletet folytat. Az IDF május 6-án kezdte el szisztematikusan átfésülni Rafah városának térségét, és célzott rajtaütéseket hajt végre a Hamász erői ellen. A hágai Nemzetközi Bíróság (International Court of Justice – ICJ) felszólította Izraelt, azonnal állítsa meg a Gáza déli részén található Rafah elfoglalására indított offenzíváját . A rakéták többségét a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer hatástalanította, az IDF szóvivője szerint nyolc lövedéket azonosítottak, amelyek Rafah felől hatoltak be Izrael területére .