Ezért fáj jobban a fejünk a minőségi vörösboroktól

Az emberi történelem során kialakult kapcsolatunk a vadszőlővel, a Vitis vinifera sylvestris-szel, a bor, az Istenek italának felfedezéséhez vezetett. A bor, különösen a vörösbor, tele van antioxidánsokkal, mint a resveratrol és különböző flavonoidok, amelyek jót tesznek a szívnek és segíthetnek bizonyos betegségek kezelésében.

Azonban sokak számára a vörösbor fejfájást okozhat már az ivás közben vagy utána rövid idővel, és ehhez nem szükséges nagy mennyiséget fogyasztani. Több elmélet is létezik a jelenség magyarázatára, például a kénes tartósítószerek vagy a hisztaminok okozhatják a problémát. A kutatások mostanra azonban rámutattak egy másik összetevőre, a kvercetinre, amely a szőlőmagban és a héjban található, és gátolhatja az alkohollebontó enzim működését, ami fejfájáshoz vezethet.

A kvercetin, bár önmagában nem okoz fejfájást, megzavarhatja az alkohol lebontását, ami felhalmozódó acetaldehidhez vezet, és ez okozza a másnaposság tüneteit, mint a fejfájás és a hányinger.

A vörösboros fejfájás még a gyakorlott borfogyasztókat is érintheti, mivel a kékszőlőszemek több kvercetint tartalmaznak, mint a fehérek. A napsütötte területeken, mint például a Napa-völgy, a szőlő több antioxidánst termel, ami a minőségi borokat fejfájdítóbbá teheti. Azonban a borok jövője is veszélyben van, hiszen az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység következtében a termőterületek csökkenése és a kórokozók megjelenése miatt a bor, mint élelmiszer, hiánycikké válhat, és az árak emelkedése is várható.

A másnaposság kezelésére nincs általános ellenszer, és a megelőzési módszerek, mint a vízfogyasztás, bőséges étkezés, vagy a zsíros ételek, egyénenként változó hatékonyságúak lehetnek.

A másnaposság hatásmechanizmusa egyénfüggő, és számos tényezőtől függ, mint a genetika, nem, egészségi állapot, és az ital fogyasztásának módja. A tudomány jelenlegi állása szerint a legbiztosabb módszer a mértékletes alkoholfogyasztás, de ha mégis túlzásba visszük, az idő és a türelem segíthet a másnaposság tüneteinek enyhítésében. Azonban a borok esetleges hiánya és drágulása miatt érdemes lehet már most is mértékletesen fogyasztani, hogy később ne kelljen nélkülöznünk ezt az élvezeti cikket. Ebben az összefüggésben érdemes megemlíteni a mikro pincészeteket is, amelyek kisebb méretük és gyakran kézműves jellegük miatt különleges borokat kínálhatnak. A BorPerc legújabb videójában Tompa Imre beszél arról, hogy a pincészetekbe tett látogatások során érdemes felfedezni ezeket a kis gyöngyszemeket, amelyek új ízekkel és élményekkel gazdagíthatják a borfogyasztást.