Tűzoltók mozgólépcsőn mérték össze erejüket

Egyedülálló versenyen vettek részt a magyar tűzoltósport legjobbjai, akik teljes felszerelésben futottak fel egy lefelé haladó mozgólépcsőn. A Magyar Tűzoltósport Egyesület által szervezett eseményen a résztvevőknek negyven méteres távot kellett megtenniük, húszkilós védőfelszerelésben.

A verseny helyszíne a 4-es metró Szent Gellért téri állomása volt, ahol szombatra virradó éjszaka, utasok nélkül mérték össze erejüket a tűzoltók. Az MTSE évente több lépcsőfutó versenyt is rendez, például a pécsi tévétoronyban vagy a szegedi rakpart lépcsőin, és jótékonysági CrossFit-versenyeket is szerveznek. Azonban ez az esemény különleges volt, hiszen ilyen jellegű versenyt még nem rendeztek a világon.

Az MTSE versenyeire általában önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltók jelentkezhetnek, de az éjszakai metrólépcsőfutáson csak meghívottak vettek részt. A résztvevőket Molnár Máté, az egyesület alelnöke válogatta ki az éves rangsor alapján. A versenyen három női és huszonkét férfi tűzoltó mérte össze tudását.

A futamokat versenybírók indították, a résztvevőknek a metrómegálló középső szintjéről kellett rajtolniuk. A négy mozgólépcsőből kettőn egyszerre egy-egy versenyző futott, és a célba érve egy stoppergomb megnyomásával jeleztek. A távot a résztvevők 40-50 százaléka tudta teljesíteni, de Molnár Máté szerint itt nem a győzelem volt a lényeg, hanem a részvétel és a kihívás teljesítése. A verseny végén csoportképek is készültek, hangsúlyozva a baráti versengés jellegét.