Zelenszkij elutasítja a tűzszüneti megállapodást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem veszi fontolóra a tűzszüneti megállapodást Oroszországgal, mivel szerinte ez veszélyt jelentene Ukrajnára.

Az ukrán államfő reagált arra a hírre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó lenne tűzszünetet kötni, amennyiben Ukrajna lemond az oroszok által megszállt területekről. Zelenszkij szerint egy ilyen tűzszünet csak lehetőséget adna az orosz csapatoknak arra, hogy megerősítsék pozícióikat, például a tüzérség által eddig megakadályozott harci eszközök frontvonalra szállításával [^MTI/Blikk].

A kazah Orda portálnak adott nyilatkozatában az elnök hozzáfűzte, hogy csak akkor lenne értelme a tűzszünetnek, ha az orosz erők az országhatáron kívül maradnának [^MTI/Blikk].

Emmanuel Macron francia elnök korábban javasolta, hogy a párizsi olimpiai játékok idején minden fegyveres konfliktusban hirdessenek tűzszünetet. Ezzel szemben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy olyan tűzszünetet javasolt, amely a csapatok mozgatása nélkül valósulna meg, de Ukrajna ezt elutasította, hangsúlyozva, hogy joguk van csapataik és technikáik áthelyezésére saját területükön [^MTI/Blikk].

Zelenszkij 2022 novemberében egy 10 pontos béketervet terjesztett elő, és azóta Kijev minden más béketervet elutasított, ragaszkodva saját békeformulájukhoz [^MTI/Blikk].

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az ukrán kezdeményezés figyelmen kívül hagyja Moszkva álláspontját, és az Egyesült Államok újabb kísérlete egy európai konfliktus kirobbantására [^MTI/Blikk].