Sztrájk előkészületei a Liberty Dunaújvárosnál

A Liberty Dunaújváros (korábbi nevén Dunaferr) dolgozói sztrájkbizottságot hoztak létre, mivel a szakszervezet hetek óta nem tud béremelésben megegyezni a munkáltatóval, annak ellenére, hogy a reálkeresetek öt éve nem nőttek, sőt, az utóbbi négy évben körülbelül a felére csökkentek – számolt be a Forbes.

A Forbes által megkérdezett szakszervezeti források szerint a helyzetük egyre kilátástalanabb, és mindenképpen béremelést szeretnének elérni, mivel az elmúlt években jelentősen romlott a dolgozók helyzete. A szakszervezetek már hetek óta tárgyalnak a munkaadóval egy új kollektív szerződésről és a béremelésről, de eddig nem sikerült előrelépni az ügyben. Az érdekképviselet május 7-én jelentette be a munkaadónak a sztrájkbizottság megalakulását, és újabb tárgyalásokat kezdeményezett.

A szakszervezetek kezdetben 30 százalékos béremelést követeltek, mivel három éve nem volt béremelés, és a reálkeresetek öt éve stagnálnak. Május 17-én már csak 10 százalékos alapbérfejlesztést kértek a következő negyedévre, de a Liberty úgy tűnik, elzárkózik még ettől az ajánlattól is, mivel nem tett egyetlen, alapbérfejlesztésre vonatkozó javaslatot sem. A sztrájktörvény értelmében a sztrájkbizottság megalakulása után a továbbiakban egyeztetésre kötelezi a feleket.

A cég az utóbbi években több krízisen is átesett, a kollektív szerződés felmondásától a sikertelen bértárgyalásokon át a részletekben kapott fizetésekig, majd az elszálló inflációig és a tulajdonosváltásig sok problémát kellett kezelniük a dolgozóknak. A következő lépés a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról szóló egyeztetés lehet.