Lezuhant egy Spitfire vadászrepülőgép Angliában, a pilóta életét vesztette

Angliában, Coningsby település mellett szombaton délután lezuhant egy Spitfire vadászrepülőgép, amely a Királyi Légierő (RAF) Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) flottájának része volt. A balesetben a gép pilótája, aki hivatásos katona volt, életét vesztette.

A Sky News beszámolója szerint a repülőgép egy mezőre, lakóházaktól nem messze zuhant, és a mentőszolgálatok azonnal a helyszínre siettek. A Királyi Légierő megerősítette a történteket, és közleményük szerint az esemény egy emlékrendezvény során történt. A BBC híradása szerint a lezuhant gép a RAF Coningsby állomáson működő BBMF flottájának része volt, amely többek között hat Spitfire-t, két Hurricane-t, egy Lancaster bombázót, egy C47 Dakota szállítógépet és két Chipmunk kiképző repülőgépet tartalmaz, és ezeket a gépeket rendszeresen vezeti a RAF tapasztalt személyzete.

A Lincolnshire-i rendőrség szóvivője hozzátette, hogy a lezuhant gép egy együléses vadászrepülőgép volt, és valószínűleg senki más nem érintett a balesetben. A helyszínelés és a további vizsgálatok folyamatban vannak. Az átfogó vizsgálatot elrendelő brit légierő szerint a repülőgép a légierő Coningsby melletti bázisáról szállt fel. A balesetet szenvedett gép a Langrick Road menti mezőn zuhant le, és a környéken útlezárások voltak.

A Spitfire típusú repülőgépeket az 1930-as évek végén kezdték gyártani, és a szövetségesek legnagyobb darabszámban gyártott vadászrepülőgép-típusa volt, ezért fontos szerepet játszott a második világháborúban. Az együléses Spitfire-öket 1938-ban állították szolgálatba, és egészen az 1950-es évek végéig használták. A RAF kiemelte, hogy az esemény kapcsán "átfogó vizsgálatot" indítanak, és kerülik a spekulációkat. A BBMF küldetése az, hogy repülőképes állapotban megőrizze a második világháborús repülőket, ezzel megemlékezve az elesettekről, emellett pedig a légierő népszerűsítéséhez is használják őket. A légierő kérték, hogy tartsák tiszteletben a pilóta családjának magánszféráját ebben a nehéz időszakban.