Intenzív turisztikai szezon várható a Balatonnál és a Velencei-tónál

A rendőrség előrejelzése szerint idén a szokásosnál is több látogatóra számíthatunk a Balaton és a Velencei-tó környékén, különösen a nyilvános rendezvények idején.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dékány Balázs dandártábornok szerint a Balaton és a Velencei-tó környékének közbiztonsága évek óta kiemelkedő, és a közlekedésbiztonság is jó. A rendőrség az idegenforgalmi szezonban jelentős turistaszám növekedésre készül, ami többletmunkát jelent a köz- és közlekedésbiztonság terén, valamint a rendezvények idején is megnövekednek feladataik. Dékány Balázs kiemelte, hogy a nyári szezonban a labdarúgó Európa-bajnokság és az Olimpia miatt is több nyilvános rendezvényre lehet számítani a tavak környékén.

Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a Balatont Európa legbiztonságosabb tavának nevezte. A 2023-as adatok alapján a Balatonon csupán egy víziközlekedési baleset történt, amely nem okozott sérülést. Azonban a vízibalesetek elkerülhetők voltak, a tavalyi szezonban kilencen fulladtak a tóba, főként partmenti területeken, fürdőhelyek közelében. A vízirendőrök 338 életmentést hajtottak végre, és nyílt vízterületen vízbefulladás nem történt.

Horváth László arra tanácsolta a tóhoz érkezőket, hogy figyeljék a vihar előrejelzéseket és a viharjelző rendszer jelzéseit, valamint legyenek tisztában az első- és másodfokú viharjelzéskor érvénybe lépő szabályokkal.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság a turisztikai szezonban négy vármegye - Fejér, Somogy, Veszprém és Zala - közrendvédelmi, közbiztonsági és bűnügyi feladatainak koordinálására koncentrál elsősorban a Balaton-partra, a Velencei-tó környékére, Hévízre és Zalakarosra, valamint a kiemelt üdülőövezetek térségére.