Momentum tüntetés az orosz és kínai befolyás ellen

A Momentum Mozgalom "Szabadságmenet" címmel tüntetést szervezett az orosz és kínai befolyás ellen, miután nyilvánosságra került, hogy orosz hackerek feltörték a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, és hogy Magyarországon mesterséges intelligenciával felszerelt térfigyelő kamerák telepítésére kerülhet sor egy kínai megállapodás értelmében.

A demonstráción Donáth Anna, a Momentum elnöke és Tompos Márton, a párt alelnöke is felszólalt. Az aktivisták egy "Putin’s lover" feliratú, Orbán Viktort és Vladimir Putyint ábrázoló molinót helyeztek az orosz nagykövetség elé, valamint egy Szijjártó Péter arcával ellátott bábut is ott hagytak, humorizálva, hogy "Ha már az adatainkat vitték, vigyék a külügyminisztert is" .

Tompos Márton a tüntetésen élesen bírálta a kormányt, és felvetette a kérdést, hogy milyen kormány az, amelyik állítólagos szuverenitásáról beszél, miközben az országot eladja külföldi hatalmaknak. Beszédében kiemelte, hogy "Lehet, hogy az akkugyár keletről érkezik, de a szabadság nyugatról" – fogalmazva át Orbán Viktor egy régebbi mondatát .

A Direkt36 tényfeltáró portál már 2022-ben beszámolt az orosz kibertámadásról, amit akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter cáfolt. A 444.hu dokumentumokkal alátámasztotta, hogy orosz állami szervek valóban hozzáfértek a Külügyminisztérium szerverein tárolt érzékeny adatokhoz.

A kínai térfigyelő kamerák ügyében a VSquare információi szerint egy nem nyilvános megállapodás alapján Magyarországra telepíthetnek mesterséges intelligenciával felszerelt kamerákat. A külügyminisztérium ezt tagadja, és azzal érvel, hogy semmilyen megállapodás nem született a kamerák telepítéséről, és a kínai elnök magyarországi látogatásakor sem került szóba hasonló téma.

Donáth Anna szerint a kínai megfigyelőrendszer telepítése nem csak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót érinti, és az EU-nak kötelessége ellene lépni. Hozzátette, hogy a megfigyelőrendszer bevezetése sérti az uniós jogszabályokat, mivel az EU-ban a biometrikus azonosítást csak nagyon szigorú feltételek mellett lehet alkalmazni. Beszédében többször is hangsúlyozta, hogy egy európai liberális alternatíva szükséges ahhoz, hogy megvédjük a magyar érdekeket, és hogy "Európa értéknek tartja az alapvető jogokat, Kína pedig lábbal tiporja azokat". Donáth Anna szerint Európa jelenleg jobban védi a magyar szuverenitást, mint a magyar kormány, amely "ajtót zár az EU-nak, és kinyitja az ablakot Oroszországnak" .

A tüntetésen részt vevő Dóra szerint "Ez az egész egy nagy folyamat, jelenleg ennek csak állomásait látjuk, a kilátások pedig nagyon kedvezőtlenek" .

A tüntetés utolsó bejelentett felszólalója a Tibetet Segítő Társaság alapító elnöke lett volna, azonban Hendrey Tibor végül nem jelent meg, a szervezők szerint a forgalom miatt .

A békés és nyugodt hangulatú eseményt egy fotós demonstráció zárta, ahol a résztvevők egy „nagy testvérre emlékeztető” szempár képét tartották a levegőbe, majd a mintát stencilek és festék segítségével a kínai nagykövetség előtti járda aszfaltjára is felfestették .