Nem érdemes jóváhagyni a Facebook új funkcióját – mondta egy magyar kutató

Keleti Arthur kibertitok jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket. A szakember reagált Elon Musk szavaira, mely szerint az emberiségnek egy éve van, ugyanis az AI jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél, valamint elárulta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia igazi veszélye abban áll, hogy nem tudhatjuk, mit gondolnak valójában. A kutató azt ajánlja, ne engedjük a Meta mesterséges intelligenciájának, hogy a mi adatainkat is begyűjtse.

Az ATV Egyenes beszédének vendégeként Keleti Arthur, az ITBN kiberbiztonsági konferencia alapítója, Elon Musk korábbi megjegyzéseire reagálva elmondta, hogy egyesek szerint a mesterséges intelligencia már most is okosabb az átlagos embernél. A mesterséges általános intelligencia elérésének kérdése vitatott, és például az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője, lehet, hogy már elérte ezt a szintet.

A Microsoft és az OpenAI közötti megállapodás szerint, ha az OpenAI eléri a mesterséges általános intelligencia bizonyos szintjét, akkor a két cég kapcsolata megszűnik. A mesterséges intelligencia tesztjei során az AI már komoly eredményeket ért el, ami azt mutatja, hogy közel járunk ahhoz a szinthez, amit sokan még csak jövőbeli célként fogalmaznak meg.

"Tehát igen, azt kell mondjam, hogy a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket" – jelentette ki Keleti Arthur.

A kutató szerint a mesterséges intelligencia rendszereknek önállósággal kell rendelkezniük, hogy hatékonyan tudjanak működni, és ez az önállóság lehetővé teszi számukra, hogy egymással is kommunikáljanak. Ez az önállóság azonban aggodalomra ad okot, mivel a mesterséges intelligencia kutatók egy része szerint ez a fejlődés a Terminátor-filmekben bemutatott helyzethez vezethet.

Az igazi veszély a mögöttes gondolataikban van

Keleti Arthur szerint a mesterséges intelligencia rendszerek hasonlóan reagálnak a kérdésekre, mint az emberek, és nincs megbízható módszerünk arra, hogy megállapítsuk, mit gondolnak valójában. A kutatók előtt álló kihívás, hogy az AI döntéseit elmagyarázhatóvá tegyék, de ezek a szuperintelligens rendszerek nem feltétlenül képesek megmagyarázni, hogy miért hoztak bizonyos döntéseket.

Nem érdemes jóváhagyni a Meta új funkcióját

A Meta új mesterségesintelligencia-funkciói, amelyek személyes adatok felhasználását kérik a felhasználóktól, Magyarországon is elérhetővé váltak. A vállalat a saját mesterséges intelligenciájának betanítása érdekében kér adatokat. Keleti Arthur azt javasolja, hogy a felhasználók ne fogadják el ezt a funkciót.

Elon Musk szuperszámítógépet épít

Elon Musk, aki korábban figyelmeztetett a mesterséges intelligencia veszélyeire, most egy új projektbe kezdett. Az általa alapított xAI startup célja egy olyan szuperszámítógép létrehozása, amely a Grok nevű AI chatbot fejlesztését fogja elősegíteni. A tervek szerint ez a szuperszámítógép 2025 őszén kezdheti meg működését, és az xAI és az Oracle közötti együttműködés révén kívánják megvalósítani ezt a nagyszabású projektet. A szuperszámítógép különlegességét az adja, hogy összekapcsolt chipcsoportokból áll majd, amelyek mérete legalább négyszerese lesz a jelenleg létező legnagyobb GPU-klasztereknek. Ezeket az Nvidia H100-as sorozatú grafikus feldolgozóegységei (GPU) fogják alkotni, amelyek jelenleg is dominálnak az adatközpontok chippiacán mesterséges intelligencia alkalmazások szempontjából.

Musk korábban elmondta, hogy a Grok 2 modell fejlesztéséhez körülbelül 20 000 Nvidia H100 GPU-ra volt szükségük. A következő verzióhoz, a Grok 3-hoz és további fejlesztésekhez már 100 000 darabra lesz szükségük. Az xAI megalapításával Musk célja egyértelműen az volt, hogy versenyre keljen más nagy technológiai vállalatokkal, mint például a Microsoft által támogatott OpenAI.

(Borítókép: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)