Orosz korrupciós válság a védelmi minisztériumban

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a korrupció jelentős problémát jelent az orosz haderő számára, és a legutóbbi jelentésük szerint több magas rangú tisztviselőt is letartóztattak e vádak alapján.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szombati jelentésében kiemelte, hogy az orosz védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrányok sorozata jelentős gondot jelent az orosz haderő számára. A jelentés három konkrét esetet sorol fel, amelyek rávilágítanak a probléma súlyosságára.

Vagyim Samarin altábornagy, Oroszország vezérkari főnökhelyettese 2021 óta vezette az orosz védelmi minisztérium kommunikációs igazgatóságát, és május 23-án előzetes letartóztatásba helyezték kenőpénz elfogadása miatt. Samarin ellen az orosz Büntető Törvénykönyv 290. cikkely 6-os szakasza alapján indult eljárás.

A jelentés rámutat, hogy Samarin a harmadik magas pozíciójú vezető, aki ellen az utóbbi időben korrupciós vádak miatt indult eljárás. Korábban Timur Ivanov védelmiminiszter-helyettes és Jurij Kuznyecov személyzeti főnök is hasonló vádak miatt került előzetes letartóztatásba.

Ezek a letartóztatások Szergej Sojgu korábbi védelmi miniszter május 12-i menesztése után következtek be. Samarin elődje, Halil Arszlanov vezérezredes szintén korrupciós vádak miatt lett menesztve 2020-ban. A jelentés szerint a korrupció mélyen behálózza az orosz védelmi minisztériumot, és valószínűsíthető, hogy a jövőben további hasonló esetek kerülnek napvilágra.