Amerikai katonai segély és a legfrissebb fejlemények Ukrajnában

A legújabb amerikai katonai segély mellett a tegnapi nap főbb eseményei között szerepeltek a következők: Putyin tárgyalási hajlandósága, a Harkivban történt pusztítás és az ukrán hadsereg rendezetlen visszavonulása, valamint a román állampolgár letartóztatása, továbbá az ukránok csúcsfegyvere és az oroszok légvédelmének összecsapása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalna a tűzszünetről, amennyiben Ukrajna elismeri a jelenlegi harctéri határokat. Azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy veszélyes lenne számukra egy tűzszünet, mivel az orosz csapatok ezt kihasználva megerősíthetnék pozícióikat, és a frontra küldhetnék azokat a harci eszközeiket, amelyeket eddig az ukrán tüzérség miatt nem tudtak odaszállítani. Zelenszkij szerint a tűzszüneti megállapodás csak akkor lenne értelmes, ha az orosz csapatok az országhatáron tartózkodnának.

Harkiv városában jelentős pusztítást okozott az utóbbi orosz támadás. Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda vizsgálatot indított az ukrán hadsereg rendezetlen visszavonulása miatt a Harkiv térségében indított orosz offenzíva során. A hivatalos dokumentumok szerint a parancsnokok szemére vetik, hogy az ukrán-orosz határ védelmét nem az előírások szerint szervezték meg, és a május 10-én kezdődött orosz támadás után az ukrán hadseregnek előretolt állásokat és több falut is ki kellett ürítenie. A hivatalos bírósági regiszter szerint 28 tiszt ellen folyik vizsgálat, az érintettek a 125. dandár, a 415. lövészzászlóalj, a 23. gépesített dandár és más egységek kötelekében szolgálnak. Az orosz offenzíva utáni első visszavonulás után már leváltották az érintett frontszakasz parancsnokát. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója jelentést kért megbízott építővállalatoktól, hogy miért nem a megrendeléseknek megfelelően kivitelezték az erődítményeket.

Putyin szerint Zelenszkij legitimitása megszűnt, és nem tudja, kivel kellene tárgyalni. Moszkva állítása szerint több mint 11 ezer ukrán katona veszett oda az elmúlt napokban. Egy román állampolgárt letartóztattak, akit azzal vádolnak, hogy az oroszoknak kémkedett. Putyin bevonni kívánja Fehéroroszországot a nukleáris gyakorlatokba. Moszkva elismerte az Iszlám Állam felelősségét egyes támadásokban, de hangsúlyozta Kijev érintettségét is.

Friss videó jelent meg az X-en, amin egy orosz SZ-400-as légvédelmi üteg próbál meg lelőni egy ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Az üteg öt indítójából négy lő ki légvédelmi rakétákat az ukránok által indított ATACMS-re. Az orosz légvédelem azonban nem tudja lelőni az ukrán rakétát, amely pont a légvédelem parancsnoki központja fölött engedi ki a másodlagos robbanófejeket. A videó végén látszódik, hogy legalább egy indító épségben maradt, és elhagyja a támadás helyszínét. Az orosz védelmi minisztérium korábban kijelentette, hogy gond nélkül el tudják fogni az ATACMS-eket, azonban a gyakorlatban ez nem bizonyult igaznak, ami kétségbe vonja a légvédelem hatékonyságát. Az orosz csapatok előrenyomulását csak több nap után sikerült lassítani, és továbbra is súlyos harcok folynak az új fronton. Zelenszkij pénteken azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek sikerült az ellenőrzést visszaszereznie.