Provokatív film nyerte Cannes-ban az Arany Pálmát: nem akárkiknek ajánlotta díját a rendező

Az idei cannes-i filmfesztiválon az Anora című amerikai vígjáték-dráma nyerte el a fődíjnak számító Arany Pálmát, melynek vizuális trükkjein magyar animátorok is dolgoztak.

Az Anora története egy üzbég származású New York-i sztriptíztáncosnő, Anora (Mikey Madison) kalandjait meséli el, aki egy gazdag orosz oligarcha fiával, Vanyával (Mark Eydelshteyn) kerül kapcsolatba. A film egy modern tündérmeseként indul, de miután a fiú szülei tudomást szereznek a házasságról, és New Yorkba érkeznek, az események akcióvígjátékká varázsolják a produkciót. A látványos trükkök megalkotásában Klingl Béla, a KGB stúdió vezetője és nyolcfős csapata is közreműködött, akiket Enyedi Ildikó ajánlott Sean Baker rendezőnek. A magyar animátorok négy hónap alatt több mint száz jeleneten dolgoztak.

Sean Baker a díjátadón kifejezte háláját és elismerését a szexmunkások felé, akiknek a győzelmet ajánlotta, miközben köszönetet mondott a film főszereplőjének, Mikey Madisonnak, a feleségének és producerének is. Az Anora folytatja Sean Baker szexmunkásokról szóló filmjeinek sorát, melyek közé tartozik a 2021-es Red Rocket és a 2017-es The Florida Project is, amelyben Willem Dafoe játszotta a főszerepet. Korábban Baker a miskolci Cinefesten is részt vett, ahol a Red Rocket című filmjét mutatta be 2021-ben, és ekkor készült vele interjú a Telex által.

Az Anora 21 másik jelölést utasított maga mögé a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyek között ott volt Francis Ford Coppola, vagy éppen David Cronenberg által rendezett film is. A Barbie-t is jegyző Greta Gerwig amerikai rendező, színésznő által vezetett nemzetközi zsűri döntése szerint a film "tele van emberséggel, összetörte a szívünket, és ugyanakkor nagyon megnevettetett".

A cannes-i díjátadó egy másik kiemelkedő eseménye volt, amikor George Lucas, az amerikai filmgyártás elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb alakja, Francis Ford Coppolától vehette át a Tiszteletbeli Pálma életműdíjat, amely szintén a szombati gálán került átadásra.