A Karib-tenger mélyén rejlő hatalmas kincsekért folyik a harc

A San José galleon, amelyet gyakran a hajóroncsok Szent Gráljának is neveznek, több mint 300 éve nyugszik a Karib-tenger fenekén, és rakománya dollármilliárdokat érhet. A hajó körüli jogi viták azonban még mindig nem értek véget.

Víz alatti expedíció indult a Karib-tengeren elsüllyedt, San José néven ismert spanyol hajó után kutatva, amelynek rakománya dollármilliárdokat érhet. A kincsekhez való jogok kérdése napjainkban is heves viták tárgyát képezi.

A CNN szerint a kolumbiai kormány 2015-ben fedezte fel a San José-t, amely a spanyol flotta akkori zászlóshajója volt, és a delfinekkel díszített bronzágyúi alapján azonosították be. Kolumbia azonnal igényt tartott a hajóra, állítva, hogy az a víz alatti örökség része, és az ország alkotmányára hivatkozva kötelezettséget vállalt a hajó és annak tartalma megvédésére és megőrzésére.

Ezután egy amerikai befektetőcsoport állította, hogy már 1981-ben megtalálták a hajóroncsot, de a kolumbiai kormány nem volt hajlandó egyezkedni velük. Hosszú pereskedés után a galleont Kolumbia tulajdonává nyilvánították, és a roncs pontos helyét hétpecsétes titokként kezelik. A hajó Cartagenától délre, a Barú-szigetnél található.

A San José egy háromárbocos, 62 ágyús hajó volt, amely aranyat, ezüstöt, smaragdot és más értékes árukat szállított, amelyek a perui Potosi bányáiból származtak. Ezeket a spanyol király háborús erőfeszítéseinek finanszírozására szánták. A hajó 1708. június 8-án süllyedt el a spanyol örökösödési háborúban a brit hajókkal vívott csatában, hatszáz emberrel a fedélzetén. A tenger fenekén jelenlegi becslések szerint körülbelül 17 milliárd dollár értékű kincs lehet.

A legújabb bejelentések szerint az első lépés a roncs pontos feltérképezése lesz. Az ICANH (Kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet) szerint az első expedíció eredményei megnyithatják az utat a következő expedíciók számára, amelyek már a hajóroncsból származó régészeti anyagok feltárására és begyűjtésére irányulnak.