A Srebrenicai Emléknap ENSZ-határozata veszélyes megosztottságot kelthet a régióban

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a magyar kormány azért nem támogatta az ENSZ határozatát, amely július 11-ét a srebrenicai áldozatok nemzetközi emléknapjává nyilvánította, mert ez újraélesztheti a Nyugat-Balkánon a veszélyes megosztottságot.

A miniszter Nyíregyházán pénteken újságírói kérdésre válaszolva elmondta: "Nem hiszem, hogy vitatott lenne, hogy mi történt Srebrenicában, az rendkívül szomorú és tragikus esemény volt, és egyértelműen el kell ítélnünk. Nem gondolom, hogy bárki is vitatná, hogy ez szörnyű dolog volt, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szörnyűség sehol a világon ne történhessen meg újra."

"De nem ez volt a kérdés. Az igazi kérdés az, hogy egy ilyen határozat hozzájárul-e a béke és nyugalom előmozdításához a Nyugat-Balkánon harminc évvel később, vagy épp ellenkezőleg, felkavarja és újraéleszti a konfliktusokat a Nyugat-Balkánon, ami veszélyes lehet az egész régióra, beleértve Magyarországot is" – mondta, és "rendkívül szerencsétlennek" nevezte a döntés időzítését, tekintettel a világban máris jelen lévő nyugtalanságra, és hozzátette, hogy ezzel a szavazással új feszültségeket keltettek egy olyan régióban, amely a világtörténelem során nem volt ismert a békéjéről és stabilitásáról.

"Kértük, hogy ezt most ne tárgyalják meg az ENSZ-ben. Nem akartuk, hogy a régió ebben a helyzetben legyen. Ezért szavaztunk nemmel."

– tette hozzá.

Csütörtökön fogadta el az ENSZ Közgyűlése azt a határozati javaslatot, amely megemlékezik a 1995. július 11-én történt srebrenicai népirtásról. 84 ország szavazott mellette, 19 ellene, 68 tartózkodott, és 22 ország egyáltalán nem szavazott. Magyarország ellene szavazott.

A határozati javaslatot korábban Németország, Ruanda és Bosznia-Hercegovina nyújtotta be közösen, az Amerikai Egyesült Államok támogatásával. A cél az volt, hogy az emléknapon megemlékezzenek a több mint 8000 bosnyák áldozatról, akiket a szerb csapatok mészároltak le az ENSZ erők szeme láttára Srebrenicában és környékén. Hasonló javaslatot már 2015-ben is beterjesztettek az ENSZ Biztonsági Tanácsához, de akkor Moszkva vétózta meg. A Közgyűlésben azonban senkinek sincs vétójoga.

Gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!