Grúzia államfője vétózni fogja a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt

Szalome Zurabisvili grúz államfő bejelentette, hogy megvétózza a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen heves társadalmi viták és tüntetések zajlanak, noha a vétó ellenére is életbe léphet a kormányzó párt többségének köszönhetően.

Az államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott csütörtöki interjúban kifejtette, hogy a törvény elfogadhatatlan, mivel ellentétes a grúz nép civil társadalomról és médiáról alkotott véleményével, valamint az Európai Bizottság ajánlásaival, és nem áll összhangban az ország európai uniós integrációs törekvéseivel. Zurabisvili hangsúlyozta, hogy alkotmányos kötelessége, hogy minden tőle telhetőt megtegyen Grúzia európai integrációja érdekében, amit az alkotmány is előír.

A törvény értelmében azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltatniuk kell magukat külföldi ügynökként. A kormány szerint a szabályozás szükséges a "káros külföldi szereplők" ország destabilizálására irányuló törekvéseinek megakadályozására. Oroszországban már van hasonló törvény, amelyet a független média elleni fellépésre használnak.

Az államfőnek május 14-i elfogadása után két hét áll rendelkezésére a törvény megvétózására, tehát május 28-áig dönthet.

A törvényjavaslatot nemzetközi szinten is bírálták, többek között a NATO, az Európai Bizottság és az ENSZ is kifejezte aggodalmát. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a törvény elfogadása negatívan befolyásolhatja Grúzia EU-csatlakozását. Az Egyesült Államok is reagált, jelezve, hogy felülvizsgálhatja a grúz kapcsolatokat.

Grúzia fővárosában, Tbilisziben április 15. óta tartanak ellenzéki és civil aktivisták demonstrációkat a törvény ellen. A tüntetések során többször is összecsapások történtek a rendfenntartó erőkkel, akik paprikaspray-t és vízágyúkat is bevetettek a parlament előtt tüntetők feloszlatására.