Akár földönkívüli is lehet a csupasz szfinx macska?

Egy brit óriástanulmány szerint jelentős különbségek vannak a macskafajták élettartama között, a birman és a burma macskák akár 14,4 évig is élhetnek, míg a csupasz szfinx macskák átlagosan csak 6,7 évig.

A kutatás, amely 8000 szőrös és csupasz macska életét vizsgálta 2019 és 2021 között, rámutatott, hogy a macskák átlagosan 11,7 évig élnek, de a keverékek 1,5 évvel hosszabb életre számíthatnak. A birman és a burma macskák még ennél is tovább élnek, míg a csupasz szfinx macskák genetikai hátrányai miatt rövidebb élettartamra vannak ítélve.

Mészárlás a kolostorban

A birman macska, más néven burmai szent templommacska, félhosszú szőrű, világos színű, sötét végtagokkal és kék szemekkel rendelkezik. Egy középkori legenda szerint a burmai kolostorban élő fehér cicák szeme kékre, szőrük barnává változott, amikor egy rablóbanda megölte a kolostor egyik papját. Egy másik történet szerint a macska csak a 20. század elején érkezett Burmából Franciaországba.

A burma macska izmos testéről, ék alakú fejéről és erős állkapcsáról ismert, szőre rövid és tömött. A fajta története szerint ősi vérvonalú, és Burmában a jó szerencse előidézőjeként tisztelték. Az 1930-as években egy nősténycica érkezett Ázsiából Amerikába, és egy állatorvos kezdte tenyészteni a sziámi macskával való keresztezés révén.

Egérmacska

A szfinx macska a legmegosztóbb fajták egyike, és az állatvilágban is ritkán találkozunk olyan fajtával, amely ennyire szélsőséges véleményeket vált ki. A szfinx macska szőrtelen, izmos testét csak bőre borítja, ami vagy nagyon tetszik, vagy rémálmokat okoz. Az első csupasz macskákról Új-Mexikóból származó írások az 1900-as évekből maradtak fenn, és az állatokat új-mexikói szőrtelen macskának nevezték.

A hivatalosan első szfinx macskák 1966-ban születtek Kanadában, és a tenyésztésük kezdetben nehézségekbe ütközött a betegségek miatt. A hetvenes években azonban újra népszerűvé váltak, bár a beltenyésztés és a szőr hiánya miatt különösen érzékenyek a betegségekre, csak lakásban tarthatók, és táplálásuk is eltér az átlagos macskákétól.

A tanulmány szerint a macskák élettartamát befolyásolja, hogy mennyi időt töltenek a szabad levegőn vagy a szalonban, de ezek az adatok nehezen számszerűsíthetők. A hosszú élet valószínűleg nem csak a fajta jellegétől, hanem a gondoskodástól és a macska boldogságától is függ.