A gyermekkori elhízás drasztikusan csökkentheti a várható élettartamot

Egy friss kutatás szerint a súlyosan elhízott gyermekek élettartama akár a felére is csökkenhet, ha nem sikerül felnőttkorukra lefogyniuk. A The Guardian által ismertetett tanulmány szerint egy négyéves, súlyosan elhízott kisfiú esetében a várható élettartam mindössze 39 év lehet, ami jelentősen elmarad az egészséges társaikétól.

A Stradoo GmbH által végzett elemzés során több mint 10 millió ember adatait elemezték, melyek világszerte különböző klinikai tanulmányokból származtak. Ezek az adatok az elhízással és annak szövődményeivel, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák, foglalkoztak.

A kutatásban a BMI Z-pontszámokat használták az elhízás mértékének megállapítására, amelyek azt mutatják, hogy egy személy testtömeg-indexe mennyire tér el az adott korcsoport és nem normáitól. A vizsgált tényezők között szerepelt az elhízás kezdete, időtartama, súlyossága és a visszafordíthatatlan egészségügyi kockázatok.

A gyermekkori elhízás korai kialakulása jelentősen növeli a kapcsolódó betegségek, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Egy négyéves, súlyosan elhízott gyermek esetében, ha nem sikerül lefogynia, 25 éves korára 27%-kal, 35 éves korára pedig 45%-kal nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség.

Dr. Urs Wiedemann, a kutatási csapat tagja szerint a gyermekkori elhízásnak súlyos következményei vannak a várható élettartamra nézve, és életveszélyes betegségként kell kezelni. A gyermekkori elhízás ismert hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedése és az élettartam csökkenése, azonban a hatások pontos mértékére vonatkozó adatok még hiányosak.

A szakértő hangsúlyozza, hogy a hosszú távú következmények és azokat előidéző tényezők jobb megértése elengedhetetlen a megelőzés és a kezelés szempontjából, és hozzájárulhat az élettartam növeléséhez. Dr. Wiedemann szerint fontos, hogy a kezelést ne csak a 2-es típusú cukorbetegség vagy más betegségek kialakulása után kezdjük meg, hanem már korán, a figyelmeztető jelek megjelenése előtt.