A magyar gazdaság kilátásai: Növekedés és erősödő fizetések a láthatáron

Az Egyensúly Intézet legújabb előrejelzése szerint a magyar gazdaság lassan kilábal a nehézségekből, és a következő években növekedésnek indulhatnak a bérek és a GDP is. A forintárfolyam azonban továbbra is ingatag maradhat, és a közeljövőben akár 420 forintot is érhet egy euró.

A magyar gazdaság nehéz időszakon van túl, de az Egyensúly Intézet szerint a helyzet javulni látszik. A gazdaság újraindult az első negyedévben, bár a belföldi kereslet hozzájárulása negatív volt, az export viszont stabilizálta a helyzetet. Most a belső kereslet és a beruházások élénkülése várható, ami pozitív irányba mozdíthatja el a gazdaságot.

Az infláció ismét emelkedő tendenciát mutat, de a jegybank szigorú politikája és a globális trendek hatására 2025-re 3 százalék köré csökkenhet. Az MNB kamatcsökkentése ellenére a monetáris kondíciók szigorúak maradnak, ami a fogyasztást hűti, de a forintárfolyam stabilizálását célozza.

A foglalkoztatás stabil maradt a recessziós időszakban is, és a reálbérek jelentős növekedése tapasztalható. 2024 januárjában a fizetések reálértéken több mint 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A GDP 2024-ben 2,4 százalékkal, 2025-ben pedig 3 százalék felett nőhet. A növekedést a beruházások és a háztartások fogyasztása hajthatja, bár a külkereskedelmi egyenleg kevésbé járul hozzá a gyengélkedő kereslet miatt. Németország gazdasági helyzete továbbra is kockázati tényező.

A forintárfolyamra nézve a középtávú előrejelzés szerint 2024-ben 395-400 forint között, 2025-ben pedig 410-419 forint között mozoghat egy euró árfolyama. A bérek a versenyszférában 2024-ben 7,1 százalékkal nőhetnek, ami fokozza a fogyasztást. A beruházások idén 4, jövőre pedig 7 százalék felett bővülhetnek.

A fogyasztás beindulása azonban késlekedhet a tavalyi gazdasági válság okozta traumák miatt. Az emberek próbálják visszaépíteni megtakarításaikat, és óvatosabbak a kiadásaikban. Egy új jelenségként az emberek egy része már szomszédos országokba jár vásárolni, ami új kihívást jelent az elemzők számára.

Az inflációval kapcsolatban bizonytalanságok vannak. Az Egyensúly Intézet 3,1 százalékos inflációt jósol 2025-re, de vannak, akik szerint ez túl optimista, és a dinamikus bérnövekedés miatt magasabb inflációra lehet számítani. A béremelések azonban nem tarthatóak fenn hosszú távon, mivel a munkaadók nem tudják kitermelni a szükséges összegeket.

A magyar kkv-szektor versenyképessége és hatékonysága továbbra is problémát jelent a hosszú távú növekedés szempontjából. Az osztrák vállalkozásokhoz képest jelentős lemaradásban vagyunk, és a kormány által kiadott versenyképességi stratégia célokja kevéssé tűnnek reálisnak.

A költségvetési hiány miatt felmerülő megszorítások kérdése is napirenden van. A tavalyi hiányt a fogyasztás visszaesése és a kamatkiadások növekedése okozta. A kormány valószínűleg kisebb kiigazításokat fog végrehajtani, hogy ne érzékeljék közvetlenül a fogyasztók a megszorításokat.

A munkaerőpiacot érintően a vendégmunkások beáramlása egyelőre nem jelentős, de a munkaerőpiac lazításával fékezheti a reálbérek növekedését. Magyarországra azonban még nem érkeznek olyan sokan, hogy ez jelentős változást okozzon.