A Microsoft új mesterséges intelligenciája: az MAI-1

A Microsoft ambiciózus lépésre szánta el magát, és saját nagy nyelvi modellt (LLM) fejleszt, amely az MAI-1 nevet viseli, és állítólag 500 milliárd paraméterrel rendelkezik.

A Microsoft, mely az OpenAI egyik legfontosabb partnere, most saját LLM-et fejleszt, amelyet a MAI-1 néven ismerhetünk majd meg, és várhatóan még ebben a hónapban, vagy a május 16-án kezdődő Build fejlesztői konferencián mutatkozik be. A The Information információi szerint az új modell 500 milliárd paraméterrel büszkélkedhet.

Ez a paraméterszám jelentős ugrás a korábbi modellekhez képest, hiszen az OpenAI GPT-3 kezdeti verziójának 175 milliárd paramétere volt, míg a GPT-4 és a Google LLC Gemini Ultra paraméterszáma az 1,6 billiót is meghaladhatja. A Microsoft által fejlesztett LLM ezzel a középkategóriába pozicionálható, és bár kevesebb paraméterrel rendelkezik, mint a legfejlettebb modellek, így is nagy pontosságot ígér, miközben kevesebb energiát fogyaszt.

Az MAI-1 projektet Mustafa Suleyman vezeti, aki a Google Deep Mind társalapítója és az Inflection AI cég alapítója volt, mielőtt a Microsoft mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének élére került. A Microsoft állítólag az Inflection AI-ból származó képzési adatokat és eszközöket is felhasználhatja a MAI-1 fejlesztéséhez.

A modell tanításához különféle típusú információkat használnak, többek között a GPT-4 által generált szöveget és webes tartalmakat, a fejlesztés pedig Nvidia grafikus kártyákkal felszerelt szerverek nagy klaszterével történik. A The Information forrásai szerint a Microsoft még nem döntötte el, hogyan fogja használni az MAI-1-et, de valószínűleg az adatközpontokban kerül majd telepítésre, és integrálható lesz olyan szolgáltatásokba, mint a Bing vagy az Azure.

A Microsoft ezzel a lépéssel nem csak az OpenAI legmodernebb modelljeihez kíván hozzáférni, hanem saját, házon belül kifejlesztett LLM-et is kíván használni, amely közel egyenértékű képességekkel rendelkezik az OpenAI legfejlettebb modelljeivel.